Gazdaság

Jól teljesített áprilisban az építőipar

A kormány intézkedései nagymértékben csökkentették a veszteségeket, az ágazat termelése a járvány válságos hónapjaiban is eredményesnek bizonyult

Az építőipar áprilisi termelése a vártnál – és más ágazatokhoz képest – sokkal kisebb mértékben csökkent márciushoz viszonyítva. A kormányzati intézkedések jelentősen mérsékelték a veszteségeket, a jó teljesítmény a magyar építőipar fegyelmezettségének köszönhető.

Jól teljesített áprilisban az építőipar
Az import építőanyagok behozatalában nem okozott jelentős fennakadásokat a szigorított határellenőrzés, nem volt számottevő leállás
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Áprilisban az építőipar termelése a márciusi 5,2 százalékhoz képest 1,3 százalékkal mérséklődött, a tavaly áprilisi magas bázishoz viszonyítva 2,1 százalékkal csökkent. Az épületek építése 1,4 százalékkal, az egyéb építményeké 2,8 százalékkal csökkent – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az építőipari ágazatok közül az épületek építése 2,2 százalékkal, az egyéb építmények építése 3,4 százalékkal visszaesett, a speciális szaképítésben 0,8 százalékkal maradt el a termelés a tavaly áprilisitól. A megkötött új szerződések volumene 3,9 százalékkal emelkedett a márciusi 9,9 százalékos csökkenés után. Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 15,4 százalékkal elmaradt a tavaly április végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 5,9 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 24,3 százalékkal csökkent – írta a KSH.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a tegnapi sajtótájékoztatón közölte, a kormányzati intézkedések jelentősen mérsékelték a veszteségeket, a jó teljesítmény azonban főképp a magyar építőipar fegyelmezettségének köszönhető.
A magyar építőipar európai összevetésben, és a magas bázis ellenére alig esett vissza, az ágazat tehát a koronavírus-járvány miatti válságos hónapokban is jól teljesített. Az import építőanyagok behozatalában nem okozott jelentős fennakadásokat a szigorított határellenőrzés – emelte ki az államtitkár.

Az elemzők megerősítették az MTI-nek, hogy más ágazatokkal szemben az építőipart alig sújtotta a járványügyi intézkedések gazdasági hatása, áprilisban mérséklődött a termelés lassulása, amiben a tavalyi magas bázisnak is szerepe volt. Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője szerint a szerződésállomány csökkenése egyrészt az uniós források kifutásával magyarázható és azzal, hogy a gazdasági helyzetre tekintettel több megrendelő is inkább elhalaszthatja vagy átütemezi beruházásait. Ebben a helyzetben az állami megrendelések felpörgetésével, illetve a barnamezős övezetekben bevezetendő, a lakásépítésekre vonatkozó öt százalékos áfakulcs adhat lökést az ágazatnak – fűzte hozzá Molnár Dániel. Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője is azt emelte ki, hogy más iparágakhoz képest a márciustól életbe lépett korlátozások az építőipart kevésbé érintik. Bár sok vendégmunkás fokozatosan tér vissza szülőhazájába, ugyanakkor a magyar munkaerő fokozatosan áramlik vissza Nyugat-Európából. A rendelésállományok alapján továbbra sem látszik probléma az ágazat kilátásait illetően.

A volumen némi csökkenése az egyéb építményeknél látszik az uniós­ források kifutásával párhuzamosan, de pont ez az alág lehet ahol a kormányzat a következő időszakban gazdaságélénkítési céllal új beruházásokat indíthat a kereslet stabilizálása érdekében – mondta az elemző a távirati irodának.

Felkészültek a magyarok az elhúzódó megrendelésekre


Sokkal nagyobb visszaesésre számítottunk áprilisban – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Balogh Miklós, a Reneszánsz Zrt. vezérigazgatója. A díszítőkő-bányászattal és –feldolgozással foglalkozó iparvállalat tulajdonosa elmondta, a szerződésállomány 15,4 százalékos csökkenésének oka, hogy a megrendelők a bizonytalanság miatt nem mertek szerződéseket kötni, inkább vártak ezzel a helyzet javulásáig. Az építési engedélyek kiadásai lelassultak az otthoni munkavégzés következtében, ugyanakkor az emberek a bizonytalanság ellenére is készültek az elhúzódó megrendelésekre építőanyag-vásárlással. A szerződéskötések az elmúlt hónapokban áprilishoz képest felgyorsultak, így az építőipar fokozatosan térhet vissza a normál kerékvágásba – tette hozzá a vezérigazgató.
(HG)

Kapcsolódó írásaink