Gazdaság

„A sikeres védekezés nem büntethető források megvonásával”

A magyar kormány olyan igazságos uniós költségvetési keretet szorgalmaz, amely révén az Európai Unió rugalmas intézkedésekkel és eszközökkel tudja segíteni az európai gazdasági helyreállítást - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az Általános Ügyek Tanácsának videokonferenciáját követően.

„A sikeres védekezés nem büntethető források megvonásával”
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: MH/Katona László

Az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint az Európai Bizottság következő több éves uniós pénzügyi keretre (MFF) és a Helyreállítási Alapra vonatkozó javaslatáról az igazságügyi miniszter az eseményen elmondta: annak érdekében, hogy az minden tagállam számára elfogadható megoldást kínáljon, a javaslat „senkit sem hagyhat hátra”.

Így, annak elsősorban méltányosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie; ehhez jó alapot jelent a V4 kormányfők által június 11-én elfogadott közös nyilatkozata - mutatott rá a politikus.

Varga Judit kiemelte, hogy nem létezik általános, mindenkire alkalmazható válságkezelési megoldás.

„Magyarország jelentős reformokat valósított meg az elmúlt évek során, és a magyar emberek erőfeszítéseinek köszönhetően sikeresen haladt a konvergencia felé” - közölte.

Objektum doboz

Éppen ezért a fegyelmezett gazdaságpolitikát folytató tagállamoknak a gyors helyreálláshoz elsősorban további beruházásokra van szükségük, mintsem strukturális reformokra - hangsúlyozta Varga Judit.

A tárcavezető hozzátette: a kelet-közép-európai tagállamok helyreállításának egy megerősített kohéziós politikára kell épülnie, „amely már korábban is bizonyított és hozzáadott értéket teremtett Európában és melynek szerződéses céljai ma is ugyanúgy aktuálisak, mint a válságot megelőzően”.

Varga Judit egyúttal rögzítette: a magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy a sikeres védekezés nem büntethető források megvonásával.

Az igazságügyi miniszter azt is megjegyezte, hogy amennyiben ezeket a problémákat sikerül orvosolni és egy méltányos megállapodást elérni, Magyarország támogatni tudja a nagyszabású uniós helyreállítási tervet.

Kapcsolódó írásaink