Gazdaság

Járvány utáni lassú újraéledés

Hétindító. A hét közepén kezdődnek az egyeztetések az Európai Unió 750 milliárd euróskeretösszegű, francia–német gazdasági mentőcsomagjának részleteiről

Kínában hamarabb, az Egyesült Államokban kicsivel később találhat magára az ipari termelés és a kiskereskedelem, idehaza pedig az a legfontosabb kérdés, hogy a járvány mennyivel vetette vissza az építőipar áprilisi teljesítményét.

Járvány utáni lassú újraéledés
Az építőipar fokozatosan kezd magához térni
Fotó: MH/Katona László

Nemzetközi színtéren a kínai és amerikai kiskereskedelmi, illetve ipari termelési adatokkal indul a hét. Kínában ma teszik közzé a májusi kiskereskedelmi forgalom, illetve ipari termelés számait. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője lapunknak azt mondta, az ázsiai ország kontinensünk előtt jár a járvány tekintetében, az ötödik havi ipari termelés már meg is haladhatta az előző év azonos időszakáét, azonban a nemzetközi kereskedelem zsugorodása nem tett jót. A kiskereskedelmi forgalmat pedig az befolyásolja, hogy az élet újraindulásával nem minden üzlet nyitott ki egyszerre, illetve csak fokozatosan nyitottak vissza. A tendencia hasonló lehet az Egyesült Államokban is, ahol ugyanezeket a számokat holnap hozzák nyilvánosságra. Itt szintén az ipar tud(ott) gyorsabban visszapattanni azzal, hogy a már meglévő megrendeléseket elkezdték újból termelni, teljesíteni, a kiskereskedelmi forgalmat pedig a hirtelen megugrott munkanélküliség fékezheti – mondta az elemző. Ezzel együtt hó/hó összevetésben mind a kiskereskedelem, mind az ipar pozitív értékeket mutathat majd áprilishoz képest, de az előző év azonos időszakának teljesítményét még nem feltétlenül haladja meg – tette hozzá.

Ami Európát illeti, holnap érkezik a németországi júniusi ZEW-index. Ez növekvő bizalmat mutathat, az értéke pedig javulást, több, mint tíz pontosat az előző, – 93,5-ös értékhez képest.

A hét közepén kezdődnek az egyeztetések az unió 750 milliárd eurós keretösszegű, francia–német gazdasági mentőcsomagjának részleteiről. Korábban Ausztria és Finnország is erős kritikát fogalmazott meg ezzel kapcsolatban, a megvalósítás mikéntjéről a héten még nem várható döntés – mondta Németh Dávid.

Hozzátette, csütörtökön a Bank of England kamatdöntő ülése lesz, az alapkamat várhatóan nem változik, alacsony marad, és a járvány, valamint a Brexit miatt a monetáris politikában sem várható változás.

Idehaza az építőipar áprilisi és első négy havi teljesítményéről közöl ma adatokat a Központi Statisztikai Hivatal. Az építőipar áprilisi adataival kapcsolatban Németh Dávid visszautalt rá, itthon is láthattuk az ipar fékezését, az építőiparban sem várható ez másként, inkább a visszaesés mértéke a kérdéses, hiszen a kivitelezés alatt álló nagyobb projektek fékezhették ezt a hatást, ugyanakkor a külföldi vendégmunkásoknak haza kellett térniük. A távirati irodának nyilatkozó elemzők szerint a gazdaság többi szereplője által elszenvedett hatások a kereslet alakulása révén a megrendeléseken keresztül sújthatják az ágazatot, amennyiben az állami beruházások és beruházásösztönzés ezt nem, vagy csak részben kompenzálja – tették hozzá a szakértők.

Kapcsolódó írásaink

Dőlnek a dominók az eurózónában

ĀHétindító. A járványügyi kiadások miatt hiánnyal zárhatott májusban a hazai államháztartás,az Egyesült Államokban maradhat az alapkamat, és folytatódik az eszközvásárlás