Gazdaság

Külföldön is sikeres a magyar fejlesztés

Digitális mikroszkóp segít az orvosoknak a patológiai kutatásokban, a cég berendezéseivilágszerte ismertek, Vuhanban több mint húsz ilyen eszköz állt rendelkezésre

Új digitális mikroszkópot fejlesztett ki a hazai 3DHISTECH Kft., amellyel a patológiai cég elnyerte a 2019. évi Innovációs Nagydíjat. Molnár Béla, a vállalat igazgatója lapunkkal azt közölte, a digitális mikroszkóp segíthet a vírusok és rákkeltő daganatok kutatásában.

Külföldön is sikeres a magyar fejlesztés
Molnár Béla: A rákterápia pontosabban meghatározható és módosítható
Fotó: MH/3DHISTECH Kft.

– Mi pontosan az önök által kifejlesztett Pannoramic termékcsalád?

– A Pannoramic egy digitális orvosi, szövettani diagnosztikai termékcsalád. Ebben szövettani metszetek digitalizálására alkalmas metszetolvasó, szkenner a központi eszköz, amely helyettesíti a mikroszkóp objektívjeit, optikai útját. Többfajta eszközünk van, amelyek akár ezer vagy kétszázötven tárgylemez digitalizálására alkalmasak. A digitális tárgylemezolvasó, szkenner az üveg szövettani metszet digitális változatát állítja elő. Ezt akár nagyobb nagyításban és nagyobb felbontásban, fókuszáltabban, mint az optikai mikroszkópok többsége. A termékcsalád további tagjai között találhatók programok, szoftver­eszközök, mint a digitális tárgylemez szerver, a digitális mikroszkóp betegadat- és diagnosztikai kezelő rendszer.

– Hogyan működik a patológiai adatmeghatározás digitalizálása?

– A digitális patológiai metszetek kvantifikálása, azaz számokkal történő meghatározása képfeldolgozó programokkal történhet. Ilyenek a DNS-szakaszok jelenlétét, helyét kimutató genetikai FISH-reakciók, a rákkutatást elősegítő immunhisztokémiai képkiértékelő programok, például emlődaganatokban a HistoQuant, ImmunoQuant, Quantcenter termékek. Ezek a külföldi egyetemeken, például New Yorkban, Berlinben, Amszterdamban vagy Bécsben nagy sikert arattak. A termékcsalád kezdetektől és ma is piacvezető minden mennyiségi és minőségi kritérium alapján.

– Mi motiválta önöket a megalkotásban?

– A kifejlesztésben hétköznapi orvosi diagnosztikai nehézségeink motiváltak bennünket. A fejlesztő csapat tagjai mind kutatók, doktorijuk és diplomájuk van, a gasztroenterológiai kutatás és fejlesztés, diagnosztikai terén dolgoztak húsz éve a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati Klinikáján. Az optikai mikroszkóp, amely egy csodálatos orvosi kutatási és diagnosztikai eszköz, de csaknem száz éve ugyanazok az előnyei és nehéz­ségei, mint ma: jó minőségű kép, limitált kiértékelés, optikai törvények szerinti felbontás, tárgylemez, mikroszkóp, vizsgáló egy helyen, elsötétítésben dolgoznak. A digitális mikroszkóp viszont szimulálja az optikai mikroszkóp funkcióit, de egy sor új, optikailag nem kivitelezhető lehetőséget ad a vizualizálásra, mint például háromdimenziós bemutatás, több tárgylemez együttes vizsgálata, tárgylemezek megosztása vizsgálók között.

– Mire szolgálnak az ön által említett digitális tárgylemezek?

– A digitális tárgylemezszkenner, digitális tárgylemez, digitális mikroszkóp alapú munka több tárgylemez gyorsabb kiértékelését teszi lehetővé, kevesebb tapasztalattal is. A digitális tárgylemezalapú oktatás, konzílium egyértelművé tette még a próbafejlesztések alatt, hogy az új orvosi, hallgatói generáció ezt a technikát nagyon egyszerűen alkalmazza, várja, mert így a hétköznapi digitális okoskörnyezetben tud dolgozni. A digitális patológia új szakorvosai ilyen technikával készültek fel a rutinmunkára. A digitális tárgylemez elérhetőségének biztosítása egy különleges feladat, hiszen intézetenként háromszáz–négyszáz terabájtnyi, azaz 307–410 ezer gigabájt információ is digitalizálásra kerül rövid idő alatt. A digitális tárgylemezt nagy kapacitású, gyors elérésű szerverek tárolják és biztosítják az orvosok felé a bárholi, bármikori elérhetőségüket.

– A szövettani diagnosztika egyik úttörő fejlesztéséért elnyert nagydíj ebben az időszakban különösen szimbolikus jelentőségű. Miért tekinthető úttörőnek a fejlesztés? Hatékonyabban megállapítható-e vele a vírus összetevője, tulajdonsága?

– A digitális patológiai Pannoramic diagnosztikai eszközök további fejlesztéséhez, piaci sikeréhez, termeléséhez egy fontos elismerés a megítélt Magyar Innovációs Nagydíj. A fejlesztésünkkel, technikánkkal a rákdiagnosztika gyorsabb pontosabb, szélesebb körű lehet. A digitális és kvantitatív patológiai eszközökkel a rákterápia pontosabban meghatározható, a daganat változása diagnosztizálható és a terápia módosítható. Digitális eszközeinket a világban 2019-ben már sok helyen megvásárolták. Vuhanban, a koronavírus kitörésének centrumában több mint húsz ilyen eszköz állt az orvosok rendelkezésére. A kínai patológusok a vuhani Pannoramic rendszereken diagnosztizált digitális tárgylemezeket juttatták el egymáshoz és használják ma is a koronavírus szövettani szintű elváltozásainak diagnosztikájára. Kínai partnerünk nagyszámú rendszer szállítására adott le éppen új megrendelést. Kínai és más nemzetközi nagy versenytársaink termékeivel hasonló minőségű képi diagnosztikát eddig nem lehetett elérni.

– Hogyan tudták lerakni a kutatásuk alapjait?

– A kutatás adta meg a diagnosztikai fejlesztés kereteit. A kutatásokat a Semmelweis Egyetemmel kezdtük és ma is folytatjuk. A szoftverfejlesztésben az ELTE professzora, Csabai István és az Óbudai Egyetem professzora, Kozlovszky Miklós és munkatársai támogattak. A fejlesztések financiális támogatását az Innovációs és Technológiai Minisztérium és elődeinek pályázatai biztosították az elmúlt években

– Ebben a helyzetben is folytatódnak a kutatási munkálatok?

– A koronavírus ideje alatt is építjük új, négyezer négyzetméteres gyártó üzemünket, ahonnan októbertől megnövekedett kapacitással igyekszünk a digitális diagnosztika új termékeit az orvos kollégákhoz világszerte eljuttatni. Fő partnerünkkel, az ASK-M Kft.-vel a Pannoramic termékek komponenseinek kilencven százalékát itthon, Magyarországon fejlesztjük és állítjuk elő.

Kapcsolódó írásaink