Gazdaság

Kelendőek a lakáshitelek

Visszatért az igény a babaváró támogatásra, az ingatlanoknál a piaci lakáskölcsönökkelellentétben áprilisban növekedés volt az állami konstrukciók esetében

Több mint két és félszeresére emelkedik jövőre a babaváró támogatásra fordítható állami kiadás. Az eddigi tapasztalat szerint az igénylők többsége lakáscélra fordítja a kedvezményes kölcsönt.

Kelendőek a lakáshitelek
Szigorították a bankok a feltételeket, mégis nő az igény
Fotó: MH/Katona László

Jövőre is jelentős összeg megy az államkasszából a támogatott hitelkonstrukciókra, köztük a babaváró támogatásra és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében elérhető lakáscélú hitelekre. A jövő évi költségvetési tervezet szerint a tavaly bevezetett, kedvezményes babaváró támogatásokra 67 milliárd forintot biztosít az állam, lakástámogatásokra pedig majdnem 250 milliárd forintot szán, összesen tehát 317 milliárd forint lesz a keret. Idén is hasonló a nagyságrend, a 2020-as évre a költségvetés a babaváróra 26 milliárdot, a lakástámogatásokra pedig 297 milliárdot irányzott elő. Mint az a Money.hu portál összeállításából kiderül, az elmúlt tizenkét hónapban népszerűek voltak a támogatott konstrukciók. Az igénylést elindító érdeklődők 24 százaléka kért babaváró hitelt vagy államilag támogatott csokos lakáshitelt, vagyis az érintettek közül minden negyedik igényelt kedvezményes konstrukciót. A koronavírus-járvány miatt ugyan áprilisban 17 százalékkal kevesebben érdeklődtek a babaváró hitel iránt, de májusban már az idei havi átlagnak megfelelően alakultak az igénylések. Az elmúlt egy évben a piaci és támogatott – csokos – jelzáloghitelek, valamint a babaváró kölcsönök iránt érdeklődők 76 százaléka a lakáscélra fordítható piaci jelzáloghiteleket választotta.

Bár a gyermekvállalást ösztönző babaváró hitelhez nem kell ingatlanfedezet, az igénylők jelentős része lakáscélra fordítja ezt a kedvezményes kölcsönt, amelynek összege maximum tízmillió forint lehet, a futamidő pedig húsz év. Az elmúlt hetekben új jogszabályok jelentek meg, amelyek eredményeként a korábbinál többen igényelhetik mind a támogatott lakáshiteleket, mind a babavárót, ez utóbbit például a feltételeknek megfelelő mozaikcsaládok is kérhetik a jövőben.

A Money.hu arról is beszámolt, hogy a koronavírus-járvány áprilisban „beköszönt” a lakáshitelek piacára is. Áprilisban a magyarországi bankok által kötött új lakáshitel-szerződések összege 69,1 milliárd forintra rúgott, ez 18 százalékkal marad el a tavaly áprilisi összegtől. Az áprilisi visszaesés ellenére az első négyhavi adatok szerint még így is növekedett az új lakáshitel-szerződések összege: január óta ugyanis összesen 307 milliárd forintra szerződtek a hiteligénylők, ez pedig csaknem hétszázalékos emelkedésnek felel meg. Áprilisban a piaci lakáshitelek összege 25 százalékkal 58 milliárd forintra csökkent, részben a gazdasági bizonytalanságok, valamint a banki szigorítások miatt. Mint azt Németh-Simkó Judit, a Money.hu kommunikációs vezetője elmondta, várható volt az áprilisi visszaesés az új lakáshiteleknél, ráadásul a bankok egy része szigorított a feltételeken, és a hitelek iránti keresletet visszafoghatta az is, hogy a járvány miatt sokkal óvatosabbá váltak a háztartások, és inkább megtakarításaikat igyekeztek növelni. Ezzel ellentétes volt az irány az államilag támogatott lakáshitelek esetében. Ezek összege megközelítette a 11 milliárd forintot áprilisban, ami 62 százalékkal haladja meg a tavaly áprilisi szintet. Az év első négy hónapjában a támogatott új lakáshitelek szerződéses összege 54 milliárd forintra, éves összevetésben 83 százalékkal emelkedett. A járvány hatása miatt a bankok a korábbinál szigorúbb feltételekhez kötik a hitelfelvételt, nemcsak a lakás-, hanem a személyi kölcsönöknél és egyéb konstrukcióknál is.

Kapcsolódó írásaink