Gazdaság

A családokat védi a felelősen gazdálkodó költségvetés jövőre

Emelkednek jövőre az oktatásra és egészségügyi kiadásokra szánt állami források

Véget ért a költségvetés általános vitája tegnap. Az ülés a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosítások általános vitájával zárult.

A családokat védi a felelősen gazdálkodó költségvetés jövőre
Banai Péter Benő: Az elmúlt években több lépcsőben csökkent fontos élelmiszerek áfája
Fotó: MTI/Kovács Attila

A korábbi, 2008-as válság egy megroggyant gazdaságot ért el, ami az akkori szocia­lista kormány felelőssége volt, mert 2002 és 2007 között a magyar gazdaságpolitika nem volt képes ösztönözni a gazdasági növekedést, eladósította az országot, és felelőtlen költségvetési politikát folytatott – mondta tegnap Hollik István (KDNP) az Országgyűlésben, a költségvetés vitáján. Hozzátette: az ezt követő válságban pedig a Gyurcsány–Bajnai-kormányok megszorításokat hajtottak végre, újabb és újabb terheket raktak az emberek vállára, ezzel szemben a mostani kormány a járvány miatt kialakult válságban inkább csökkenti a vállalkozások terheit. Kiemelte: a 2021-es költségvetés felelősen gazdálkodik, és kiemelten kezeli a családok támogatását, valamint a munkahelyek megvédését. Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára az ellenzéki képviselőknek válaszolva felhívta a figyel­met arra, hogy az elmúlt években több lépcsőben csökkent a sertéshús, a baromfi, a tojás áfakulcsa öt százalékra.

Arató Gergely (DK) közölte: a költségvetés nem biztosít kellő forrásokat a digitális oktatás fejlesztésére, az oktatás számára jövőre adott infláció alatti emelés és a pedagógusoknak ígért „szerény” béremelés nem teszi lehetővé, hogy az oktatás tartalmilag, módszereiben, eszközeiben hatékonyabb legyen. Banai Péter Benő a felszólalásra úgy reagált: az oktatásra szánt források négy százalékkal emelkednek jövőre, az egészségügyi kiadások pedig nyolc százalékkal nőnek. Pócs János (Fidesz) ismertette: az agrártárcánál 137,7 milliárdot, a gazdaságvédelmi alapban 84 milliárd forintot különítettek el.

Barcza Attila (Fidesz) a turizmus területét érintette, azt a gazdaság húzóágazatának nevezte és a hazaszeretet egyik formájaként jellemezte. A koronavírus-járvány okozta válságból kifelé lábalunk, és a turizmus újraindítása is megtörténhet. A képviselő rámutatott: a jövő évi költségvetésben több területen biztosítanak jelentős forrásokat, amelyek a turizmus fejlesztését célozzák. Tilki Attila (Fidesz) azt emelte ki, hogy rendkívül nagy segítség a Magyar Falu Program. Közölte: kilencvenmilliárd forintot irányoztak elő az ötezer lélekszámúnál kisebb településeksegítésére, ezen belül a források a hátrányosabb helyzetűeket részesítik előnyben.

Kapcsolódó írásaink

Külföldön is sikeres a magyar fejlesztés

ĀDigitális mikroszkóp segít az orvosoknak a patológiai kutatásokban, a cég berendezéseivilágszerte ismertek, Vuhanban több mint húsz ilyen eszköz állt rendelkezésre