Gazdaság

Válságálló és erős lett Magyarország

Az ipar és a szolgáltatási szektor jótékonyan hat a növekedésre, rekordmagasságban van a külkereskedelmi többlet, és érdemben mérséklődött az ország sérülékenysége

A jövő évi költségvetés hathatósan szolgálja a gazdaság, a vállalkozások, a munkahelyek és a családok védelmét.

Tegnap is tárgyaltak a képviselők az Országgyűlésben a jövő évi költségvetés tervezetéről. Tállai András, a Pénzügyminisztérium (PM) parlamenti államtitkára az elmúlt tíz év gazdasági, államháztartási és finanszírozási folyamatairól, a fegyelmezett gazdálkodást és a gazdaság fejlődő pályára állítását célzó kormányzati politikáról beszélt, amelynek eredményeként minden tekintetben megerősödött és válságálló lett Magyarország. Mint elmondta, a magyar gazdaság erős fundamentumokkal rendelkezik, és hangsúlyozta, hogy a most tárgyalt 2021-es költségvetés hathatósan szolgálja a gazdaság, a vállalkozások, a munkahelyek és a családok védelmét. Arra emlékeztetett: 2013-tól növekedési pályán mozog a magyar gazdaság, amely az Európai Unió egyik legdinamikusabb növekedését produkálja, a tavalyi, 28,6 százalékos beruházási ráta pedig az egyik legmagasabb az EU-ban. Hozzátette: a foglalkoztatási rátában és a munkanélküliségi mutatóban a sereghajtók közül az élmezőnybe lépett Magyarország, az ipar és a szolgáltatási szektor húzza a növekedést, rekordmagasságban van a külkereskedelmi többlet, érdemben mérséklődött az ország külső sérülékenysége. Utóbbi kapcsán arra utalt: a devizahitelek kivezetésével megszűnt az árfolyamkockázat, valamint sikerült az államadósság szintjének és szerkezetének sokkal stabilabbá tétele, aminek fontos eleme a lakosság növekvő szerepvállalása az államadósság finanszírozásában.

Bátornak, határozottnak, ugyanakkor megfontoltnak nevezte a 2021-es költségvetés tervezetét Turi-Kovács Béla. Azt emelte ki: az imponáló számok mögötti kérdés, hogy mennyiben nőnek az egyes szektorokon belül a lehetőségek, márpedig a kormány megszorítások nélküli, az ország népét bizalommal eltöltő költségvetést terjesztett a törvényhozás elé. A képviselő szerint mindenki, még a szakemberek számára is meglepő volt, milyen erősek a koronavírus-járvány hatásai, a kormány azonban jól reagált a helyzetre. Banai Péter Benő, a PM államtitkára hangsúlyozta: a 2010 előtti és utáni gazdasági mutatók jelzik, hogy egészen más gazdaságpolitikát követ a kormány, mint elődje. Kiemelte: 2010 előtt magas volt államháztartási hiány, az államadósság pedig folyamatosan növekvő pályán volt. Fiskális fordulat következett be 2010 után, a hiányt három százalék alá szorította a kormány, és az államadósság 2011 óta minden évben csökken.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a távirati irodának tegnap elmondta: indokolt a szolidaritási hozzájárulás fizetésének megváltoztatása, Budapest működése stabil, elvárható, hogy a többi önkormányzathoz hasonló képlet alapján támogassa a kevésbé tehetős önkormányzatokat.

Kapcsolódó írásaink