Gazdaság

Matolcsy: Személyes tőke- és kölcsönprogram kellene mindenkinek

Miért kell ragaszkodnunk a régi ötletekhez, amikor sokkal ígéretesebb lehetőségeket is találhatunk minden állampolgárnak a fejlett és a fejlődő világban is - veti fel a kérdést Matolcsy György a novekedés.hu-n közzétett írásában.

Matolcsy: Személyes tőke- és kölcsönprogram kellene mindenkinek
Matolcsy György: A kereskedelmi bankok ismét kamattámogatáshoz jutnak
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A jegybankelnök szerint több szempontból is igaza van Monica de Bolle-nak (Financial Times, 2020. május 19.), de „miért kell ragaszkodnunk a régi ötletekhez, amikor sokkal ígéretesebb lehetőségeket is találhatunk minden állampolgárnak a fejlett és a fejlődő világban is”. Egyébként is, a gazdagok és a szegények mindkét világban együtt élnek - mutat rá Matolcsy.

„Mi lenne, ha földet ajánlanánk minden egyénnek és családnak, tőkeként a lakhatáshoz és üzlethez? Miért nem ajánlunk tulajdont kereskedelmi és ipari körzetekben leendő kis- és középvállalkozáskonak? Miért nem osztunk ingyen számítógépeket és szoftvert családoknak és leendő munkavállalóknak?
Mi lenne, ha ingyenes hozzáférést ajánlanánk a közös laborokhoz, 3D létesítményekhez, robotokhoz és egyéb, innovatív techonológiai eszközökhöz minden érdeklődő állampolgárnak? Mi lenne, ha tőkét ajánlanánk, ami ösztöndíjhoz van kötve a feltalálók és mérnökök következő generációinak?” - sorolja kérdéseit a jegybankelnök.

A koronavírus-járvány utóhatásaként a home-office, a virtuális valóság, a digitális átalakulás, a 4.0/5.0 ipari termékek használata hangsúlyosabb lesz. Mi lenne, ha a tulajdon és a hozzáférés új keverékét használnánk ahhoz, hogy támogassuk az áttérést a kapitalizmus jelenlegi formájából a következőbe? - zárja cikkét a jegybankelnök.

Kapcsolódó írásaink

Idén 67 strand újul meg a Balatonnál

ĀMagyar Turisztikai Ügynökség: Az elmúlt években több mint tízmilliárd forintot fordítottak a strandok fejlesztésére, bővítésére, rehabilitációjára