Gazdaság

Nem lesz váratlan tehernövekedés a hitelmoratórium ideje alatt

A törlesztési moratórium alatt senkinek sem kell számolnia váratlan tehernövekedéssel, a leendő "bajjal" riogató értelmezések tévesek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a bankok minden lehetséges kommunikációs fórumon tájékoztatják a fogyasztókat a fizetési stop feltételeiről.

Nem lesz váratlan tehernövekedés a hitelmoratórium ideje alatt
A fizetési stop alatti időszakban felgyűlő kamatokat nem „csapják” a tőketartozáshoz, vagyis nem lesz kamatos kamat
Fotó: MH

A jegybank szerdai közleményében kiemeli: a törlesztési moratórium nagy előnye, hogy nemcsak átmeneti könnyebbséget ad az ügyfeleknek a - sokuknak a járvány miatti munkahelyi/családi változások nyomán a mentőövet jelentő - 9 hónapnyi törlesztési stoppal, de utána is garantálja a kiszámítható törlesztőrészletet.

A moratórium miatt ugyanis 2021-től senkinek nem nőhet a havi törlesztője, ez csak a változó kamatozású hitelnél módosulhat, amihez nincs köze a moratóriumnak.

A fizetési stop alatti időszakban felgyűlő kamatokat nem „csapják” a tőketartozáshoz, vagyis nem lesz kamatos kamat. A kamatok teljesítésére az ügyfél hitelének futamideje hosszabbodik meg automatikusan, de úgy, hogy az önmagában nem jelent növekvő havi terhet, és a moratórium végén előre látható a lefutása - mutat rá az MNB.

A jegybank számításai szerint még egy jelentős, 10 millió forint tőketartozású, 4,5 százalékos teljes hiteldíjmutatójú (THM), 10 éves hátralévő futamidejű lakáshitelnél is csak 5 hónappal nyúlik meg a futamidő a kamatok teljesítésére. Cserébe az ügyfél a veszélyhelyzetben kap azonnali segítséget úgy, hogy 70 ezer forint előnye lesz amiatt, mert pénzét a törlesztés helyett most másra tudja használni. Példaként említik, hogy nem kell hozzányúlni a megtakarításokhoz.

A törlesztési moratórium igénybevétele (vagy éppen a fizetés folytatása) ráadásul nem egyszeri, visszavonhatatlan döntés. A moratóriumot idén év végéig bármikor választhatja az ügyfél, ha élethelyzete kedvezőtlenebbre fordulna. A törlesztés felfüggesztése jelzés erről a banknak, de - különösen, ha csoportos beszedési megbízással történik a törlesztők levonása - érdemes a döntésről tájékoztatni is a hitelnyújtót. Ugyanígy bármikor lehetőség van folytatni az abbahagyott törlesztést is, ezt viszont - ha a bank emeli le a törlesztőrészletet - mindenképp jelezni kell a hitelintézetnek - figyelmeztet a jegybank.

Az MNB a törlesztési moratórium kezdetétől aktív kommunikációs kampányt folytat a hiteladósok tájékoztatására. A jegybank honlapján a moratóriumról Kérdések és válaszok menüpontot, illetve a járvány miatti összes pénzügyi intézkedés - így a moratórium - jellemzőit összefoglaló külön alhonlapot hozott létre.

A jegybanki munkatársak 8 szakmai cikket jelentettek meg az ország legnagyobb portáljain a fizetési stop jellemzőiről, és folyamatosan rendelkezésre állnak az újságírók részére is. Az MNB ügyfélszolgálata június elejéig nagyjából 1200 ügyfélmegkeresésre adott tájékoztatást a moratórium és a további pénzügyi intézkedések jellemzőiről. Június 8-tól újra akár személyesen is elérhetők a megyeszékhelyeken a Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodák is.

A pénzügyi intézmények is aktívan tájékoztatnak a moratóriumról, ezt az információnyújtást pedig a jegybank folyamatosan ellenőrzi. Ennek keretében az MNB eddig 30 bank honlapján közel 550 oldalnyi ügyféltájékoztatót tekintett át, és 146 felszólítást küldött el e banki honlaptartalmak korrigálására.

A moratórium iránti bizalmat jelzi, hogy június elejéig több millió adós döntött a hiteltörlesztési moratórium igénybevétele mellett és élvezi annak előnyeit ebben a nehéz gazdasági helyzetben - közölte a jegybank.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom