Gazdaság

Bizakodóak a magyar vállalkozók

Kisebb pesszimizmus, jelentősen javultak a termelési várakozások

A koronavírus-helyzet okozta gazdasági sokk következtében hirtelen, meredeken romló vállalati várakozásokat májusban a pesszimizmus mérséklődése követte: csökkentek a jövővel kapcsolatos negatív várakozások – derül ki a Századvég Gazdaságkutató elemzéséből, amelyben ezer kis- és középvállalkozás vezetőjét kérdezték meg, milyennek ítélik a gazdasági helyzetet, illetve hogyan érintette vállalkozásukat a koronavírus.

Jelenleg a következő egy évre vonatkozóan bizakodóbbak a gazdasági szereplők, mint március­ban és áprilisban voltak. A vállalkozások harminchárom százaléka számít termelése, szolgáltatási volumene csökkenésére, huszonhét százaléka pedig annak növekedésére. Ugyanakkor a márciusi és április eleji gazdasági bejelentéseknek, valamint a járványgörbe sikeres ellaposításának és a romló bázisidőszaki adatoknak köszönhetően a jövőre vonatkozó termelési várakozások áprilishoz képest érdemben javultak.

A jelenlegi helyzet a cégek mintegy felének okoz likviditási problémát, de csak három százalékának áthidalhatatlant. Ez az előző hónaphoz képest javulást jelent. Ha a májusi helyzet két-három hónapig fennmaradna, saját várakozásaik szerint a kkv-k ötöde kerülne csődközelbe. Azonban a kijárási korlátozások feloldásával és a vészhelyzet megszüntetésével pozitív fordulatot vár a Századvég júniusra. A vírus a vállalkozások széles körét érinti, az áprilisi hetvenkét százalékos csúcs után májusban kevesebb, hatvannégy százalék számolt be a kereslet csökkenéséről. Az árbevétel csökkenésében jelentős heterogenitás figyelhető meg a vállalatok között. A teljes bevételkiesést elszenvedők aránya különösen magas a mikrovállalkozások, illetve a szolgáltató szektor esetében. Májusban az előző hónaphoz képest nőtt azok aránya, akikre a vírus nem gyakorolt hatást.

Kapcsolódó írásaink