Gazdaság

Barnamezős beruházások élénkíthetik az ingatlanpiacot

A hiteltörlesztési moratórium miatt a nehéz helyzetben lévők nem kényszerülnek otthonaik értékesítésére, a turisztikai bérlők fogyatkozásával az albérletpiac is átrendeződött

A hazai lakáspiac keresleti és kínálati oldala is a lassulás jeleit mutatta tavaly év végén, a koronavírus járvány a lakáspiaci aktivitás drasztikus csökkenését hozta, és a kivitelezések lassulására is számítani kell – derül ki a jegybank lakáspiaci jelentéséből. A visszaesést a barnamezős övezetekben alkalmazható ötszázalékos lakásáfa ellensúlyozhatja.

Barnamezős beruházások élénkíthetik az ingatlanpiacot
A volt Közvágóhíd területén, a Ferencvárosban új lakások épülnek
Fotó: MH/Katona László

Mérséklődő tranzakciószámok mellett a lakásárak két százalékkal csökkentek Budapesten a negyedik negyedévben, amire évek óta nem volt példa. Az újlakás-kínálat szűkülése már a járvány előtt, 2019 második felében és 2020 első negyedévében is látszott, aminek elsődleges oka a kedvezményes áfakulcs ideiglenes időszakának vége – áll a jegybank honlapján közzétett lakáspiaci jelentésben. Az idei első negyedévben a koronavírus-járvány a hazai lakáspiacot már lassuló állapotában érte el, és jelentős mértékben felforgatta a piaci kondíciókat. Tavaly év végén több jel is azt mutatta, hogy véget ért a hazai lakáspiac 2014 eleje óta tartó felívelő szakasza. Az új lakások kínálata tovább bővült 2019 során, az új átadások lakásszáma 19,5 százalékkal nőtt 2018-hoz képest.

A koronavírus-járvány terjedése, majd pedig a március végén biztonsági okokból bevezetett korlátozó intézkedések a piaci aktivitás hirtelen és drasztikus visszaesését eredményezték. Márciusban éves alapon országosan 29, Budapesten pedig 38 százalékkal csökkent az adásvételek száma, amiben kiemelt szerepe volt a hónap utolsó hetében megfigyelt tranzakciószám-vissza­esésnek. Áprilisban ezt követően rendre 58 és 70 százalékkal kevesebb tranzakció valósult meg éves összevetésben. A járványhelyzet a lakásbérleti piacon is azonnal éreztette hatását. Piaci adatok alapján február végéhez képest április végére 22 százalékkal nőtt Budapesten a kiadásra kínált lakások száma, számos korábban rövid távra, turisztikai céllal kiadott lakás kerülhetett át a hosszú távú bérleti piacra a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület szakemberei szerint.

A bankok 2020 első negyedévé­ben szigorítottak a hitelezési feltételeken. A lakáspiaci kereslet fennmaradása szempontjából a lakosság jövedelmi helyzete mellett a hitelhez jutás elérhetősége játszhat majd kulcsszerepet. A lakásárak stabilitását segíti, hogy az MNB által is szorgalmazott fizetési moratórium miatt a nehéz helyzetben lévők nem kényszerülnek az ingatlanjaik értékesítésére.

A kormány által bejelentett barnamezős övezetekben alkalmazható kedvezményes áfakulcs segítheti az újlakás-piacot, ennek pozitív hatásaira 2022-től már lehet számítani. Összességében 2020–21-ben az újlakás-átadások csökkenésére lehet számítani, rendre 18,5 és 15,5 ezer lakással, amíg 2022-ben megállhat a visszaesés 16 ezer új lakás átadásával.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom