Gazdaság

A napenergia felhasználása több mint kétszeresére növekedett tavaly

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2019-es előzetes energiastatisztikai adatai szerint a napelemek által termelt villamos energia kiugró mértékben növekedett, ezzel közel 124 százalékkal haladta meg az előző évit. A bioüzemanyagok termelése 6 százalékkal nőtt, a széntermelés viszont közel 13 százalékkal esett vissza.

A napenergia felhasználása több mint kétszeresére növekedett tavaly
A cégek energiaszükségletének jelentős hányadát is fedezheti a napenergia
Fotó: MH/Purger Tamás

Lapunknak eljuttatott sajtóközleményüken azt írják, a 2019. évi primer belföldi felhasználás (1113 PJ) 2018-hoz képest gyakorlatilag nem változott, az egyes energiatermékek esetében azonban eltérő változások voltak. A szén, az éghető megújuló energiaforrások és a villamos energia nettó import felhasználása csökkent, míg a földgáz, valamint a nem éghető megújuló energiaforrások és a nukleáris energia felhasználása nőtt.

Az előzetes adatok szerint az elsődleges energiahordozók termelése 2019-ben tovább csökkent (458 PJ volt), ezen belül a széntermelés közel 13 százalékkal, a földgáztermelés 10 százalékkal esett vissza. A primer belföldi felhasználás forrásának jelentős részét a kőolaj- és földgáz-behozatal biztosította (702 PJ). A nettó import összesen 130 PJ-lal (20 százalékkal) emelkedett, döntően a földgáz megnövekedett behozatala miatt.

A földgázbehozatal jelentős része azonban készletnövelési, tárolási célt szolgált, az előzetes adatok szerint 2019-ben a primer belföldi földgáz felhasználás csak enyhén, 1,8 százalékkal növekedett 2018-hoz képest. A földgáz 2019. évi zárókészletének szintje (222 PJ) történelmi rekord szinten volt. Az üzemanyagok belföldi forgalma az utóbbi évek folyamatos növekedését követően tovább emelkedett, az előzetes adatok alapján 2019-ben 2,8 százalékkal haladta meg a 2018. évit.

Az elsődleges megújuló energiahordozók közül a napenergia felhasználása több mint kétszeresére növekedett, a bioüzemanyagok termelése pedig 6 százalékkal nőtt.

A szilárd biomassza-termelés és -felhasználás csökkenése tovább folytatódott (a visszaesés mértéke 3, illetve 4 százalékot tett ki). 2019-ben a bruttó villamosenergia-termelés mennyisége 6 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. A nukleáris és fosszilis alapú energiatermelés nőtt, a biogáz alapú termelés csökkent, továbbá a napelemek által termelt villamos energia kiugró mértékben növekedett, közel 124 százalékkal haladta meg az előző évit.

A szélerőművek által termelt villamos energia változatlan beépített teljesítmény mellett, 20 százalékkal nőtt. A fosszilis alapú villamosenergia-termelésen belül a szén és széntermék (elsősorban lignit) alapú termelés csökkent 13,5 százalékkal, a földgáz alapú termelés nőtt 18,5 százalékkal.

A bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia részaránya 1,4 százalékpontos emelkedéssel 9,7 százalékra emelkedett, köszönhetően annak, hogy a megújuló alapú termelés nagyobb mértékben nőtt, mint a bruttó fogyasztás. A hőszolgáltatásra előállított hő az előzetes adatok alapján közel 2 százalékkal kevesebb volt, mint 2018-ban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom