Gazdaság

Minden követelménynek megfelel az idei büdzsé módosítása

A Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat összhangban van az adott törvény tartalmi, formai követelményeivel, illeszkedik a jogrendszer egészébe, megfelel a nemzetközi és az uniós jog követelményeinek, és a hazai jogalkotási előírásoknak megfelelően készítette el az indítványt a kormány, majd nyújtotta be az Országgyűlés részére - közölte Banai Péter Benő az Országgyűlés költségvetési bizottságának keddi ülésén.

Minden követelménynek megfelel az idei büdzsé módosítása
Banai Péter Benő: Szükséges és célszerű lépés volt, hogy a kormány a költségvetési forrásokat is az egészségügyi védekezés szolgálatába állítsa
Fotó: MTI/Soós Lajos

A Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára ismertette, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a költségvetési törvényt érintően három olyan kormányrendelet született, amely különleges jogszabályi környezet alapján a költségvetési törvénytől való eltérést fogalmazott meg. Az államtitkár szerint szükséges és célszerű lépés volt az, hogy a kormány a költségvetési forrásokat is az egészségügyi védekezés szolgálatába állítsa.

A költségvetés eltérésével a kormányzat három alapot hozott létre, ebből az egyik a járvány elleni védekezési, a másik a gazdaságvédelmi alap volt, a harmadik az Európai Uniótól (EU) esetlegesen érkező új keretösszegek fogadását hivatott szolgálni. Ami az első két alapot illeti, a járvány elleni védekezésnél nagyon jelentős költségek merültek fel, és a kormányzat azonnal tudta teljesíteni a költségek fizetésének kötelezettségét - jelentette ki Banai Péter Benő.
 

Kapcsolódó írásaink