Gazdaság

Költöttünk a védekezésre

A kiadásaink kétszer akkorák voltak, mint az európai uniós bevételeink

Összesen négyszázötvenmilliárd forintot fordított a kormány járványvédelmi eszközök vásárlására. A bruttó nemzeti termékkel arányos idei hiánycél 3,8 százalékon tartható.

Május végéig összesen ötszázkilencvenmilliárd forintnyi járványügyi eszközök, például védőmaszkok, védőeszközök és lélegeztetőgépek beszerzéséről született döntés, amelyből a védekezésre fordított kiadások május végére elérték a négyszázötvenmilliárd forintot – közölte tegnap lapunkkal a Pénzügyminisztérium (PM). Ismertették, május végéig összesen 486,7 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, a 2020. évi első öthavi uniós kiadások ugyanakkor meghaladták a 967,6 milliárd forintot.

Emellett 55,8 milliárd forintot a közúthálózat fenntartására és működtetésére költött a kormány, valamint az ötvenhárommilliárd forintos Falusi Útalapból 29,1 milliárd forint ment a Modern Városok Program terhére. Számottevő kiadás még a közúthálózat felújítására fordított 26,3 milliárd forint, és 24,4 milliárd forintot adtak beruházások állami finanszírozására. Jelentős, 22,6 milliárd forintos összeg jutott a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására is – hívta fel a figyelmet a tárca. Megjegyezték, május végére az államháztartás központi alrendszere azonban 1051,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés kilencszáztízmilliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 12,8 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 154,3 milliárd forintos hiányt értek el.

Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 176,4 milliárd forintot tett ki. Az idei év májusában a központi alrendszer 324,1 milliárd forintos hiánnyal zárt, a 2019. évi azonos havi hiány pedig 137,4 milliárd forintot tett ki. A kormány – ahogyan a veszélyhelyzet alatt, úgy a járványügyi készültség során is – minden szükséges forrást biztosít a védekezéshez, miközben a bruttó nemzeti termék, azaz a GDP-arányos idei hiánycél továbbra is 3,8 százalékon tartható.

Kapcsolódó írásaink

Biztonságban lehet utazni

ĀIdén nyáron még elmarad a belföldi turistaforgalom a megszokottól, de élénkülnek a szállodai foglalások