Gazdaság

Biztonságban lehet utazni

Idén nyáron még elmarad a belföldi turistaforgalom a megszokottól, de élénkülnek a szállodai foglalások

A koronavírus-járvány lecsengése után ismét élénkülhet a hazai idegenforgalom, és a magyar közlekedési társaságok garantálják a biztonságos utazást.

Biztonságban lehet utazni
Gulyás Gergely: Újra felfedezhetjük Magyarország látnivalóit
Fotó: MH/Katona László

A legbiztonságosabb a Magyarországon történő nyaralás azzal együtt, hogy továbbra is szigorú szabályokat kell betartani annak érdekében, hogy a járvány ne terjedjen – közölte tegnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Utazz velünk biztonságosan! kampány sajtótájékoztatóján. A kampányt négy magyarországi cég, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), a MÁV Zrt., a Volánbusz Zrt. és a Mol-csoport szervezte. A négy cég számára idén nyáron kiemelten fontos cél, hogy tudatosítsa az emberekben: itthon biztonságosan utazhatnak, a koronavírus-járvány lecsengése után újra felfedezhetik Magyarország látnivalóit. Mindegy, hogy milyen közlekedési eszközt választanak utazásuk során, autót, vonatot vagy buszt, útközben biztonságban lesznek – közölték. A külföldi nyaralással kapcsolatban a miniszter elmondta: abban érdekeltek, hogy olyan országok esetében nyissák meg a határokat, ahol a járvány terjedésének mértéke nem tér el lényegesen a miénktől. Ugyanakkor elmondta, hogy ezen a nyáron még elmarad a forgalom a megszokottól, de már mutatkoznak a fejlődés jelei. A tavaszi hónapokban a külföldi vendégek 99 százaléka maradt el, és a tavalyinak öt százalékára csökkent a belföldi turizmus. Ugyanakkor például a Kisfaludy-programban 150 milliárd forinttal támogatja a kormány a szállodákat.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a turizmusból négyszázezer család
és negyvenezer vállalkozás él itthon, ezért nagyon fontos, hogy élénküljön a nyári forgalom. A külföldiek ugyanakkor négymilliárd euróval több pénzt hoznak az országba, mint amennyit mi kiviszünk. Megjegyezte ugyanakkor, hogy idén nyáron hetvenszázalékos töltöttséggel működhetnek a szálláshelyek, ami jót tesz a turisztikai ágazatnak. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy naponta 1200 vasúti kocsit, illetve motorvonatot fertőtlenítenek az állomások mellett. A Balaton-expressz vonatokon idén nyáron csak minden második ülést értékesítenek, és az étkezőkocsikban elvitelre is lehet rendelni ételt és italt. Hozzátette: ha lehet, az utasok interneten és az automatákban váltsák meg jegyüket. Dávid Ilona, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a járműveket és az autóbusz-állomásokat is folyamatosan takarítják, és hétszáz megállóban helyeztek ki kézfertőtlenítőt. Közölte, hogy a mobiljegy nagyon népszerű lett az utasok körében. Világi Oszkár, a Mol-csoport Innovatív Üzletágak és Szolgáltatások ügyvezető igazgatója elmondta, hogy bizonyos turisztikai látványosságok felkeresése után az üzemanyagtöltő-állomásokon kedvezményeket lehet igénybe venni, és a Mol Limo-szolgáltatást a jelenlegi percdíj helyett júniustól napi használatra szeretnék kiterjeszteni, az országos utazások elősegítése érdekében.

Kapcsolódó írásaink