Gazdaság

A kedvező gazdasági folyamatok növelték tavaly a költségvetés mozgásterét

Teljesültek a törvényi előírások

A kormányzat által prognosztizáltnál is kedvezőbben alakultak tavaly a gazdasági folyamatok, ami mozgásteret teremtett egyes adók évközi mérséklésére, illetve kiadások növelésére.

Az intézkedések következtében a tervezettnél magasabb lett ugyan a költségvetési hiány és az államadósság, az ezek mértékére vonatkozó törvényi előírások azonban így is teljesültek – állapították meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzői a Költségvetési Tanács részére készített elemzésükben, amelynek közzétételével hozzájárulnak a 2021-es költségvetésről kezdődő parlamenti vitához. Az ÁSZ elemzése rávilágít, hogy a makrogazdasági folyamatok tavaly még a vártnál is kedvezőbben alakultak: a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme 0,8 százalékponttal, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 7,8 százalékponttal, a háztartások fogyasztási kiadásainak növekedése pedig 0,2 százalékponttal haladta meg az előrejelzést. A fogyasztás növekedésére pozitív hatással volt a bruttó bér- és keresettömeg tervezettet 3,2 százalékponttal meghaladó növekedése.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom