Gazdaság

Dőlnek a dominók az eurózónában

Hétindító. A járványügyi kiadások miatt hiánnyal zárhatott májusban a hazai államháztartás,az Egyesült Államokban maradhat az alapkamat, és folytatódik az eszközvásárlás

Jelentősen visszaesett az ipari termelés áprilisban az eurózónában. A járványból eredő kiadások miatt hiánnyal zárhatta a májust a költségvetés.

Ezen a héten sorra jönnek ki az eurózónából az áprilisi ipari termelési adatok, és ezek sajnos azt mutatják, hogy mindenhol jelentős volt a visszaesés. A sort Németország nyitja hétfőn, ahol bőven húsz százalék felett lehet a visszaesés év/év alapon, már márciusban is 11,6 százalékkal kevesebb volt az ipar termelése. Mint azt Németh Dávid, a K & H Bank vezető makrogazdasági elemzője lapunknak elmondta, ezt a várakozást támasztja alá, hogy a gyári megrendelések áprilisban 36 százalékkal estek vissza. A francia ipari termelés áprilisi alakulásáról szerdán érkezik beszámoló, itt akár harminc százalék lehet a visszaesés a márciusi 17,3 százalék után. Az olasz adatok csütörtökön jelennek meg, itt a negyven százalékot is elérheti a csökkenés mértéke, amely márciusban 29,3 százalék volt – közölte Németh Dávid. Az eurózóna adatait pénteken teszi közzé az Eurostat, és együttesen 25-26 százalékos termeléscsökkenésre lehet számítani. Emellett pénteken májusi inflációs adatot tesznek közzé Franciaországban, itt 0,2 százalékos emelkedésre lehet számítani, és ugyanezen a napon közli az olasz statisztikai hivatal az első negyedéves munkanélküliségi adatokat. A tavalyi negyedik negyedévben 9,7 százalék volt a munkanélküliség Olaszországban.

Az Amerikai Egyesült Államokból szerdán érkezik májusi inflációs adat, itt áprilisban 0,3 százalékos volt az emelkedés év/év alapon, és májusban is nagyjából ezen a szinten maradhatott – közölte Németh Dávid. A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán tart kamatdöntő ülés, de piaci várakozás szerint nem változik a jelenlegi 0,25 bázispontos alapkamat. A Fed viszont folytatja eszközvásárlási programját, ezzel együtt a gazdaságélénkítést. A munkaerőpiacról csütörtökön közlik az előző heti segélykérelmezőket, itt csökkenő, kétmillió alatti létszámra lehet számítani, a legutóbbi adat is 1,877 millió volt. Az University of Michigan pénteken közli a júniusi előzetes hangulatindexét, itt a bizalom erősödésére lehet számítani. Kínából májusi inflációs adat érkezik szerdán, az áprilisi három százalék után 2,7-2,8 százalékos emelkedés várható, miközben az év elején még öt százalék volt.

Hazánkban kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal a májusi inflációt, ami 2,2-2,3 százalékos lehet az áprilisi 2,4 százalékos fogyasztói áremelkedés után. Kedden jön ki az áprilisi előzetes külkereskedelmi termékforgalom mérlege. Németh Dávid szerint ha lesz is többlet, az biztosan kisebb lesz, mint márciusban, hiszen az export jobban csökkent az importnál. Tavaly áprilisban egyébként 229 millió euró volt a külkereskedelmi többlet. Pénteken publikálja a KSH részletes jelentését az áprilisi ipari termelésről. Az előzetes adatok szerint a koronavírus-járvány miatt az ipari termelés 36,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A Pénzügyminisztérium hétfőn teszi közzé a központi alrendszer önkormányzatok nélkül számolt május végi egyenlegét. Mivel a koronavírus-járvány miatt sok volt az állami kiadás, várhatóan hiány lesz, az első négyhavi hiány 727,4 milliárd forint volt, azzal együtt, hogy áprilisban az államháztartás 104,5 milliárd forintos pozitívumot mutatott, ami az Európai Uniótól befolyt 249,8 milliárd forint bevételnek volt köszönhető. Ugyancsak hétfőn közli a Magyar Nemzeti Bank a devizatartalék alakulását.