Gazdaság

Kilábalás kezdődhet

Az Orbán-terv intézkedései az ipar talpra állítását is nagyban segítik

A koronavírus-járvány keresleti és kínálati oldalon is jelentős veszteséget okozott a világpiacon és a hazai ipari termelésben. Elemzők szerint arra nem volt még példa, hogy két egymást követő hónapban két számjegyű havi visszaesést regisztráljanak.

Magyarországon az ipari kibocsátás áprilisban érte el mélypontját, májustól fokozatos emelkedés várható. Az előrejelzések szerint az év második felében megkezdődhet a kilábalás, a kibocsátás akár már a jövő évben elérheti a járvány előtti szintet – kommentálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap kiadott legfrissebb jelentését az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A KSH első becslése szerint 2020 áprilisában az ipari termelés volumene 36,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól Magyarországon. A visszaesés a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett termelésleállásokkal és rendeléscsökkenéssel magyarázható. Kiugró visszaesés volt a járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent. Az alágak közül a gyógyszergyártásban nőtt a kibocsátás.

A magyar ipar az elmúlt tíz évben Dánia után a világ második leginkább high-tech iparává vált, amely egyben azt is jelenti, hogy rugalmas, magas hozzáadott értékű kapacitások épültek ki az országban, amelyek elősegítették a járványhelyzethez való jobb alkalmazkodást. Emellett a kormány gazdaságvédelmi akciótervének intézkedései hozzájárulnak a munkahelyek megőrzéséhez, új munkahelyek teremtéséhez, a vállalkozások forráshoz jutásához.

„Azt látjuk, hogy a hazai kkv-szektornak segítséget jelentettek például az adó- és járulékmentesség, a munkahelyvédelmi bértámogatások. A járvány sikeres kezelésének köszönhetően április végére a nagyvállalatok is jellemzően újraindították a termelést, így májustól a piaci kereslet alakulásának függvényében egyre jobb adatok érkezhetnek” – nyilatkozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és –szabályozásért felelős államtitkára.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában megjegyezte: bár várhatók voltak, még a legpesszimistább elemzőket is meglepték az ipari termelés áprilisi adatai. Ez minden idők legnagyobb visszaesése, de arra sem volt még soha példa, hogy két egymást követő hónapban is két számjegyű havi visszaesést regisztráljanak.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének véleménye szerint májusban már meredeken felpattanhat az ipari termelés, a kereslet élénkülése azonban fokozatos lehet, többek között a fogyasztók óvatossága miatt.

Kapcsolódó írásaink