Gazdaság

„Eljött a felelősségteljes kikapcsolódás ideje”

Nem szükséges külföldre utazniuk vagy az ország forgalmas turistacélpontjait felkeresniük az üdülésre vágyóknak – mondta Nagy István agrárminiszter

A koronavírus-járvány átírta az utazási szokásokat, előtérbe kerülhetnek a ritká(bba)n látogatott helyszínek is. Országszerte nagyszabású szálláshelyfejlesztési programok indultak és zajlanak, a Kisfaludy-programra több mint 8800 pályázat érkezett.

„Eljött a felelősségteljes kikapcsolódás ideje”
Az országos fejlesztésekből nem maradtak ki a vendég- , kulcsos, illetve turistaházak sem, amelyek most népszerű célpontok lehetnek
Fotó: MH/Purger Tamás

Magyarország szinte teljes egészét lefedik a vendég-, kulcsos- és turistaházak nyújtotta szolgáltatások, így nem szükséges külföldre utazniuk vagy az ország forgalmas turistacélpontjait felkeresniük a kikapcsolódásra vágyóknak – jelentette ki Nagy István agrárminiszter tegnap a Baranya megyei Szaporcán egy 420 millió forintos kormányzati támogatásból létesült turistaház átadásán. A miniszter a koronavírus-járvány következtében megváltozó utazási szokásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: eljött a felelősségteljes kikapcsolódás ideje. Ezt segítik a nemzeti parki igazgatóságok, amelyek a zsúfolt célpontok helyett a ritkán látogatott helyszínekre is felhívják a figyelmet, és ott kínálnak biztonságos kikapcsolódási lehetőségeket, szolgáltatásokat.

Nagy István elmondta, az Agrárminisztérium kiemelt feladatának tekinti a biztonságos kikapcsolódás lehetőségének megteremtését, a ter-mészeti értékek megőrzését, azok minél szélesebb körű megismertetését. Ennek érdekében a nemzeti parki igazgatóságok több mint 40 milliárd forintot fordítanak, illetve fordítottak csaknem száz beruházásra. A fejlesztéseknek köszönhe­tően legalább százezer hektáron javult a természeti ismeretek átadását szolgáló létesítmények állapota. Kitért arra, hogy az állami erdőgazdaságok az elmúlt tíz évben szintén kivették részüket az ökoturisztikai szektor támogatásából, hiszen több mint 20 milliárd forint értékben valósítottak meg erdei turizmus fejlődését szolgáló beruházásokat, és évente négymilliárd forintot fordítanak a természetjárást szolgáló infrastruktúra fenntartására.

Szintén az idegenforgalomhoz kapcsolódik, hogy több mint 8800 pályázat érkezett be a csütörtökön elindult, hatvanmilliárd forintos keretösszegű magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztésére kiírt támogatásra – mondta Horváth Péter, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján Esztergomban. A beérkezett pályázatok csaknem 28 ezer szoba felújítására igényelnek támogatást, 27 milliárd forint értékben – tudatta az MTI. Horváth Péter elmondta, hogy a vidéki térségben legfeljebb nyolc szobával működő magánszálláshelyek felújítására szobánként maximum egymillió forint nyerhető el a csütörtökön elindult pályázati konstrukció­ban. Hozzátette: a támogatásokat a tervek szerint nyáron szeretnék folyósítani. Horváth Péter elmondta, azt remélik, a felújításokkal csökken a magánszálláshelyek szezonalitása, meghosszabbodik a működési idejük. Horváth Péter kiemelte, hogy a pályázatok beadásának elősegítésére Kisfaludy Pontokat hoznak létre országszerte húsz nagyváros Tourinform-irodájában és egyéb információs pontokon.

Korlátozottan összevethető adatok
 

Áprilisban a kereskedelmi szálláshelyek nagy részében a koronavírus-járvány okozta intézkedések következtében üzemszünet volt. Emiatt, illetve a világjárvány hatására a szálláshelyek forgalma 97 százalékkal csökkent – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Megjegyzik ugyanakkor, hogy a negyedik havi adatok csak korlátozottan összehasonlíthatók a koráb­biakkal. A korlátozott információs bázis miatt a szállodák részletes árbevétel- és kapacitáskihasználtság-mutatóit, mint a szállodai szobák átlagára, az egy szobára jutó szállásdíjbevétel, valamint az egy szobára jutó összes árbevétel, nem közölte, és ez az adatbázisból már márciustól nem is elérhető. A gazdaságvédelmi akcióterven belül kiemelt szerepet kapott az ágazat támogatása, az idegenforgalom újraindulásának elősegítése.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink