Gazdaság

A klímasemlegességi céljaink változatlanok

A napokban lebonyolított zöldkötvény-kibocsátás sikerét jelzi, hogy 7,7 millió euró vételi ajánlat érkezett rájuk

A magyar kormány folyamatosan dolgozik a klíma- és természetvédelmi akciótervben kitűzött stratégiai célok előkészítésén és megvalósításán, amelynek szándékát még a külföldi befektetők is hitelesnek értékelik.

A klímasemlegességi céljaink változatlanok
Az illegális hulladéklerakók megszüntetése is a célok között szerepel
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Tudatosan és folyamatosan tenni kell a környezeti értékek megóvásáért, hiszen csak így állítható meg a természet pusztulása és óvható meg a biológiai sokféleség, a földi élet változatossága, amely a bolygót élhetővé és széppé teszi – mondta tegnap Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a környezetvédelmi világnap alkalmából. A lapunknak küldött közleményben kifejti, június 5-e a környezetvédelmi világnap, amely minden évben a környezet védelmének fontos és megoldandó problémáira, a környezetszennyezés következményeire hívja fel a figyelmet, elősegíti a közös gondolkodást és cselekvést. Ráébreszti az embereket arra, nem tékozolhatjuk tovább természeti kin­cseinket, mert globális, nemzeti, helyi és egyéni szinten sem mindegy, mekkora az ökológiai lábnyomunk.

A magyar kormány a klíma- és természetvédelmi akciótervben kitűzött stratégiai célok előkészítésén és megvalósításán dolgozik, határozott szándéka, hogy ezt a fontos programot hosszú távra szóló intézkedések útján is megerősítse – emelte ki az államtitkár. Eredményességét jól jelzi, hogy a tárca szerint a napokban lebonyolított zöldkötvény-kibocsátás sikere minden előzetes várakozást felülmúlt: a másfél-milliárd euró értékben kínált kötvényekre csaknem 7,7 milliárd eurónyi vételi ajánlat érkezett. A nemzetközi befektetők tehát Magyarország gazdasági és klímapolitikai teljesítményét, a kormány klímavédelmi jövőképét is hitelesnek ítélik. A befolyó források kizárólag zöldberuházásokra, például a közlekedés zöldítésére vagy az energiahatékonyság javítására használhatók fel – értékelt Kaderják Péter, az ITM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Kapcsolódó írásaink