Gazdaság

Ezer milliárd forint fogyasztóbarát lakáshitel az ügyfeleknél

Április végén átlépte az ezer milliárd forintot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2017-ben útjára indított Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek állománya. A valamennyi jelentős bank által kínált kölcsön jellemzően olcsóbb, mint az egyéb fix kamatozású lakáshiteleké, s az ügyfelek nagyobb összeggel, hosszabb futamidőre veszik fel az ezeket. Ma valamennyi fix kamatperiódust tekintve rekordalacsony szinten áll a fogyasztóbarát lakáshitelek teljes hiteldíja.

Ezer milliárd forint fogyasztóbarát lakáshitel az ügyfeleknél
Jelentős érdeklődés az Nhp hajrá iránt
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A három éve az MNB pályázati rendszere révén elindult Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) állománya 2020 április végén meghaladta az 1000 milliárd forintot. Ez bő 79 ezer lakossági ügyfélszerződést jelent. Ma minden jelentős hitelintézet kínálja a konstrukciót, közülük számos piaci szereplőnél ez a „slágertermék”. Egy átlagos hónapban immár 40-50 milliárd forintnyi az új MFL-folyósítás - írja közleményében az MNB.

A fogyasztóbarát lakáshitelek átlagos teljes hiteldíjmutató (THM) alapú felára az MNB számításai szerint kb. 0,6 százalékkal alacsonyabb az egyéb hasonló, ám nem minősített banki lakáshitelekéhez képest. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelek törlesztőrészlete olcsóbb, az ügyfelek összköltsége kisebb.

Az idén április végi adatok szerint ráadásul valamennyi fix kamatperiódust tekintve rekordalacsony vagy ahhoz közeli szinten vannak a fogyasztóbarát lakáshitelek – az ügyfél minden költségét bemutató, állománnyal súlyozott – THM értékei. Áprilisban az állami kamattámogatásos MFL-t így 3,16 százalék, az 5 évig fix kamatú 3,42 százalék, a 10 éves 3,95 százalék a futamidő végéig fix konstrukció pedig 4,76 százalék átlagos THM-mel folyósították a bankok.

Az MFL-nél az átlagos felvett hitelösszeg 12,2 millió forint, az átlagos futamidő 17,5 év, szemben a nem minősített lakáshitelek átlagosan 9 millió forintos hitelösszegével és 16 éves futamidejével. A statisztikák szerint tehát a lakosság bizalmát jelzi, hogy nagyobb összegben és hosszabb futamidőre veszik fel a fogyasztóbarát lakáshitelt, mint más lakáskölcsönöket.

A csak biztonságos fix kamatozással elérhető MFL-nek is köszönhetően az ügyfelek az egyéb lakáshiteleknél is szinte kizárólag a fix kamatot választják a kockázatosabb változó kamatozás helyett. Az MFL-nél ráadásul ezen belül is egyre inkább a minél hosszabb időre történő kamatrögzítést választják az ügyfelek: az idén áprilisban kihelyezett fogyasztóbarát lakáshitelek 91 százaléka így legalább 10 évig fix kamatú, illetve állami támogatásos volt.

Az MFL nem csak lakásvásárlásra, építésre, fejlesztésre vehető igénybe, de az ügyfelek korábbi magasabb/változó kamatozású lakáshiteleiket is kiválthatják ennek segítségével.

A fogyasztóbarát lakáshitelek előnye, hogy referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot. A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított maximum 15, állami kamattámogatott hitel esetén 25 munkanap, a folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2, állami kamattámogatott hitel esetén 5 munkanap.

A folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75 százaléka (de legfeljebb 150 ezer Ft) lehet, az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, lakástakarék-pénztári betétből pedig a szerződés szerint elérhető megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig az előtörlesztés díjmentes. Az MNB Összehasonlító kalkulátort is működtet honlapján www.minositetthitel.hu címen a fogyasztók tájékoztatásának támogatására.

Az MNB folytatja a minősített fogyasztóbarát programot: idén év elejétől már elérhető a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás, s a jegybank előkészíti a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel pályázati rendszerét is.
 

Jelentős érdeklődés az Nhp hajrá iránt

Már az indulás utáni első hetekben jelentős érdeklődés mutatkozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési hitelprogram (Nhp) hajrá konstrukciója iránt, mely a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) nyújt kedvező, maximum 2,5 százalékos fix kamatozású, széles körben felhasználható forrást - közölte a jegybank pénteken a honlapján.

Az MNB április 20-án indította el az Nhp hajrá konstrukciót 1500 milliárd forintos keretösszeggel. A konstrukcióban a kkv-hitelezésben aktív bankok mindegyike részt vesz, május végéig több mint félezer szerződés jött létre mintegy 40 milliárd forintnyi összegben. Az MNB által megkérdezett 9 legnagyobb hazai bank év végéig mintegy 1000 milliárd forintnyi szerződés megkötésére számít az új konstrukció keretében.     

Az Nhp az elmúlt években mind a kkv-k, mind a pénzügyi intézmények által jól ismert és kedvelt hiteltermékké vált. A program eddigi szakaszaiban az indulás óta eltelt hét évben mintegy 3400 milliárd forintnyi kedvező forrás került közel 50 ezer vállalkozáshoz.

A koronavírus-járvány számos hazai vállalkozást hozott nehéz helyzetbe, új kihívások elé állítva őket. Az MNB a megváltozott igényekhez igazodva indította el az Nhp hajrá konstrukciót, amely az eddiginél is kedvezőbb feltételekkel biztosít forrást a kkv szektornak - írja közleményében az MNB.

Az Nhp hajrában lényegesen szélesebbé vált a finanszírozási célok köre a program előző szakaszaihoz képest. A beruházási hitelek és lízingügyletek mellett lehetőség nyílt a működési kiadások (például a készletfinanszírozás, bérfizetés) fedezésére forgóeszközhitel felvételére és EU-s támogatások előfinanszírozására is, sőt a vállalkozások terheinek csökkentése érdekében korábban piaci árazás mellett felvett hitelek kiváltása is megengedett.

A maximális futamidőt 20 évben határozták meg, ami lehetővé teszi az elhúzódó és lassan megtérülő beruházások kiszámítható finanszírozását. A minimális hitelösszeg 1 millió forintra csökkent, így a program továbbra is fontos szerepet kap a mikrovállalkozások forráshoz jutásában. A 20 milliárd forintra emelt maximális hitelösszeg a kkv-szektor nagyobb szereplői stabilitásának megőrzését és a nagy beruházások megvalósulását támogatja.

Annak érdekében, hogy az ügyfelek minél hamarabb forráshoz jussanak, a pénzügyi intézményeknek a hitelbírálati döntést az ehhez szükséges információk rendelkezésre állását követő két héten belül meg kell hozniuk. A vállalkozásoknak egyszerre több bankot is érdemes megkeresniük hiteligényükkel, hogy minél alacsonyabb kamat és minél kedvezőbb feltételek mellett jussanak finanszírozáshoz - hívja fel a figyelmet a jegybank.

Kapcsolódó írásaink