Gazdaság

Hazánk támogatja a teljes klímasemlegesség elérését

Kaderják Péter: Magyarország a múlt helyett az energiaszuverenitást és a valódi tettekre építő zöldstratégiát választja

A kormány cselekszik az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a parlament megszavazta a klímavédelemről szóló törvényt és betiltotta az avarégetést a levegő minőségének javítása érdekében.

Hazánk támogatja a teljes klímasemlegesség elérését
Az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek szerves része az országfásítási program is
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Magyarország az uniós élmezőnybe tartozik a vállalt kibocsátáscsökkentési célok elérése terén, 2030-ra várhatóan az egyike lesz annak a néhány tagállamnak, amelyek nemcsak elérik az emissziókereskedelmi rendszeren kívüli ágazatokban - közlekedés, épületenergetika, hulladékgazdálkodás és mezőgazdaság - a kitűzött célokat, hanem akár még túl is teljesíthetik azokat – jelentette ki az MTI-nek Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, miután a parlament megszavazta a klímavédelemről szóló törvényt.

A törvény elfogadása megerősítette, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemben a kormány cselekszik teremtett világunk megóvásáért, ezt bizonyítják eddigi intézkedései, az idén elfogadott energia- és klímapolitikai stratégia, valamint a miniszterelnök által meghirdetett klíma- és természetvédelmi akcióterv. A tegnap elfogadott törvény és határo­zati javaslatok megerősítik a kormány azon tavalyi döntését, amely szerint Magyarország támogatja a teljes klímasemlegesség elérését 2050-re, hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte azt is: a magyar teljesítmény bizonyíték arra, hogy a gazdaság fejlesztése és a klímavédelem nem ellentétes, hanem egymást erősítő célok. A kedvező folyamatot a 2018-as kibocsátási adatok is megerősítik: míg a GDP-növekedés 5,1 százalékos volt, az üvegházgáz-kibocsátás közel 0,9 százalékkal csökkent. Kaderják szerint fontos, hogy a klímasemleges gazdaság költségeit a nagy szennyezők fizessék meg. Nem tartja elfogadhatónak, hogy az unió a következő hétéves költségvetésében a kohéziós alapokból csoportosítson át pénzt a klímavédelemre – mondta. Magyarország a kormány által elfogadott hosszú, közép- és rövid távú stratégiák, akciótervek mentén, 2050-ig klímasemleges országgá válhat anélkül, hogy az átmenet a gazdasági növekedést veszélyeztetné – erősítette meg.

Az Országgyűlés tegnap elfogadta azt javaslatot is, miszerint jövő évtől tilos az avar és a kerti hulladék égetése. Az indoklásban emlékeztettek arra, hogy a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségszegési eljárás van folyamatban Magyarország ellen. A levegőminőség alakulásában pedig a lakossági fűtés mellett kiemelt szerepe van az avar és a kerti hulladék égetésének.

A kormánypártok az Országgyűlésben elfogadott határozat alapján megerősítették, hogy a gazdaság és a munkahelyek védelme mellett a klímavédelmi célok változatlanok – tartalmazza a Fidesz-frakció helyettes vezetőjének szerdai, az MTI-hez eljuttatott nyilatkozata.

Kapcsolódó írásaink