Gazdaság

Áprilisban csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Áprilisban csökkent a kiskereskedelmi forgalom
A járványügyi veszélyhelyzet és a kiskereskedelmet is érintő jogszabályi korlátozások az összes üzlettípus forgalmára hatással voltak
Fotó: Pexels

A járványügyi veszélyhelyzet és a kiskereskedelmet is érintő jogszabályi korlátozások az összes üzlettípus forgalmára hatással voltak - jegyezte meg jelentésében a hivatal.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 0,4 százalékkal, az iparcikkek zömét árusító nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 14,8 százalékkal, az üzemanyag kiskereskedelemben 26,3 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az áprilisi kiskereskedelmi forgalom csökkenését teljes egészében a koronavírus-járvány hatása okozta: a naptárhatással kiigazított forgalom csökkenéséből 17 százalékpontot magyaráz a járvány által előidézett veszélyhelyzet.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek volumenindexe 26, míg az üzemanyag-forgalom 30 százalékponttal alacsonyabb annál, mint ami a korábbi adatok alapján becsülhető. Az élelmiszer üzletek forgalmán csak kis mértékben volt érezhető a koronavírus hatása.

Az év első négy hónapjában 2,5 százalékkal nagyobb volt az üzletek naptárhatástól megtisztított forgalma, mint a múlt év azonos időszakában.

ITM: Az áprilisi mélypontról indulhat el újra felfelé a kiskereskedelmi forgalom

A várakozásoknak megfelelően a kiskereskedelmi üzletek forgalmában komoly visszaesést hozott az április, mert végig, és az országban mindenütt érvényben voltak a kijárási korlátozások - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön, a KSH legfrissebb adatait kommentálva.

A tárca hangsúlyozta: 81 hónapja tartó növekedés tört meg azzal, hogy a KSH adatai szerint több mint tíz százalékkal csökkent az ágazat teljesítménye. Az összehasonlítható adatok gyűjtésének kezdete, 2000 januárja óta nem tapasztalt mértékű visszaesés azonban átmeneti jellegű, a folytatásban fokozatos javulás várható.

A veszélyhelyzeti intézkedések következményeként ugyanakkor történelmi rekordot produkált az internetes és csomagküldő kereskedelem - tette hozzá az ITM.

A közlemény szerint a kiskereskedelmi forgalomcsökkenést teljes egészében a koronavírus-járvány hatása okozta. Míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma stagnált, kismértékben nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteké csaknem 15 százalékkal, a benzinkutaké több mint negyedével esett vissza áprilisban.

Márciussal szemben már a gyógyszertárak és illatszerboltok forgalma is jelentősen, 15 százalékkal mérséklődött, és a korlátozások még drasztikusabb következményekkel jártak a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (-37 százalék), a használtcikk- (-80 százalék), a textil-, ruházati és cipőüzletekben (-90 százalék).

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem ugyanakkor a tavaly áprilisi adatokhoz képest több mint kétszeresére növelte forgalmát, amely a teljes forgalom nyolcadát tette ki. A 114 milliárd forintos értékesítési volumen minden korábbi havi adatnál magasabb, több mint negyedével múlja felül az eddigi rekorder 2019 decemberi teljesítményt - hívta fel a figyelmet az ITM.

A kiugró növekedéshez minden bizonnyal hozzájárult, hogy a kormány megkönnyítette az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem végzését a vállalkozások számára. A veszélyhelyzet idején ezek a tevékenységek bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytathatók, ha a kereskedő napi fogyasztási cikket vagy éttermi ételt forgalmaz - emlékeztet közleményében a tárca.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár kiemelte, hogy az áprilisi mélypont után a folytatásban minden józan számítás szerint megkezdődhet a kilábalás. Bizakodásra ad okot, hogy a január-áprilisi adatok az előző év azonos időszakához képest szerény mértékű emelkedést mutatnak.

Az év első hónapjaiban az európai élmezőnybe tartozott a magyarországi forgalomnövekedés, márciusban pedig a kontinensen Magyarországon bővült legnagyobb mértékben a kiskereskedelem. Az üzletek, bevásárlóközpontok újranyitásával, az elhalasztott vásárlások pótlásával ismét emelkedő pályára állhat az ágazat. A második negyedévben átmeneti mérséklődés, majd fokozatos javulás, idővel a magas fogyasztási dinamika visszatérése jelezhető előre - hangsúlyozta az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink

Hatalmas segítség a vállalkozásoknak

ĀAz Európai Unióban a magyar közteherviselési rendszer kéri el az egyik legkisebb összeget azért, hogy az adófizetők hozzáférhessenek az egészségügyi ellátórendszerhez