Gazdaság

Túljegyezték a high-tech és a zöldpályázatokat

A kormány elfogadta az összes rendeletet, amely a gazdaságvédelmi akciótervvel kapcsolatos – Az Orbán-terv programjai alapján egymillió munkavállaló kap támogatást

Jelentős az igény a kormány által meghirdetett képzési, munkahelyteremtő és munkahelyvédelmi programokra.

Túljegyezték a high-tech és a zöldpályázatokat
György László elmondta, tartalékkeretet képeznek, várják a pályázatokat
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A várakozásokat jócskán meghaladva, jelentős igény érkezett a hazai vállalkozások részéről a high-tech és zöldpályázatra.
A kiírás múlt pénteken jelent meg, és egyetlen nap alatt 53,7 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett a hazai vállalkozások részéről, az ötvenmilliárd forint összegű pályázati programra – közölte tegnap György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. A közép-magyarországi régióból 701 cég adta be pályázatát 18,5 milliárd forint értékben, míg az ország többi részéről 1314 vállalkozás jelentkezett 35,2 milliárd forint támogatási igénnyel. György László közölte, továbbra is várják a pályázatokat, hiszen tartalékkeretet képeznek. Ez az a pályázati lehetőség, amelyben az állam száz forint beruházásból hetvenet térít meg a vállalkozásnak. Ezzel együtt nem minden cég veszi ezt igénybe, a beérkezett igények azt mutatják, hogy van aki 19, mások 32–33 forint támogatást igényelnek. György László emlékeztetett, hogy szintén a múlt héten jelent meg a külföldi befektetésekre vonatkozó eljárási rendelet az ellenséges felvásárlásokkal szemben. Ezt a rendeletet a magyar vállalkozások érdekében hozták azért, hogy a válságba került cégeket ne tudják tőkeerős külföldi vállalatok felvásárolni, vagy ha igen, azt ellenőrzött keretek között.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a Zöld nemzeti bajnokok program társadalmi egyeztetése lezajlott, és a pályázatokat június 15-től lehet benyújtani. A munkahelyteremtő bértámogatási programról szólva konkretizálta, hogy a támogatás esetében a május 15-i létszám az irányadó. Az e fölött létrehozandó munkahelyekre lehet pályázatot benyújtani. György László közölte azt is, hogy az ITM tervei között szerepel olyan bértámogatási konstrukció is, amely a turizmusban
és a vendéglátásban dolgozó vállalkozásokat segítheti.

Hangsúlyozta: a kormány minden rendeletet elfogadott, amely a gazdaságvédelmi akciótervvel kapcsolatos. Továbbra is a legfontosabb cél a munkahelyek megvédése, és legalább annyi új állás létrehozatala, amennyi a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt megszűnt. Az Orbán-terv programjai alapján egymillió munkavállalót támogat a kormány, ezen belül 176 ezret, aki munkát keres, a támogatási programokkal eddig 265 ezer munkahelyet védtek meg. Eddig 11 339 tanuló igényelt kamatmentes Diákhitel Pluszt, az informatikai alapképzésre 61 886-an jelentkeztek, és harmincezren már elkezdték a tanfolyamot. A munkahelyteremtő programok révén hetvenezer új állás jöhet létre. Ezekre eddig 2148 vállalkozás nyújtott be igényt, és a cégek 72 százaléka mikrovállalkozás. Munkahelyvédelmi bértámogatásra 8670 cég nyújtott be igényt 137 330 munkavállalóra, és erre a pályázatra augusztus 31-ig lehet jelentkezni.

György László elmondta, hogy az Agrár Széchenyi-kártya esetében a leszerződött hitelügyletek értéke megközelíti a hárommilliárd forintot, az összes igény pedig 19,325 milliárd forint, a százmilliárd forint költségvetésű versenyképességnövelő támogatásra eddig 144 milliárd forintnyi igény érkezett.

Kapcsolódó írásaink