Gazdaság

Négymilliárdos támogatás egyházi intézmények energetikai korszerűsítésére

Összesen négy milliárd forint támogatást kapott 21 egyházi fenntartású oktatási és szociális intézmény energetikai korszerűsítésre - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára kedden Budapesten.

Négymilliárdos támogatás egyházi intézmények energetikai korszerűsítésére
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára
Fotó: MH/Purger Tamás

Az egyik támogatásban részesülő intézményben, a kispesti Reménység Katolikus Általános Iskolában tartott tájékoztatón az államtitkára azt mondta: a koronavírus-járvány elleni sikeres védekezés után fokozatosan újraindul az élet Magyarországon, így folytatódik a klíma- és természetvédelmet szolgáló munka is. Magyarország jelenleg is azon 21 ország közé tartozik, ahol 1990 óta úgy nőtt a bruttó hazai termék, hogy közben a szén-dioxid-kibocsátás és az energiafelhasználás csökkent.

Hozzátette: az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás Magyarországon 40 százalékkal alacsonyabb, mint Németországban. A klíma- és természetvédelmi akcióterv pedig már új célokat fogalmazott meg: Magyarország vállalta, hogy 2050-re klímasemleges lesz.

Eközben azonban figyelni kell, hogy a klímasemleges gazdaságra átállás költségeit elsősorban ne az emberek, hanem a jelentős szennyezést kibocsátó országok, nagyvállalatok fizessék meg - hangsúlyozta az ITM államtitkára.

Schanda Tamás fontosnak nevezte, hogy a magyar családok energia- és élelmiszerköltségei ne növekedjenek a klímacélok miatt.

Atomenergia nélkül nincs klímasemleges gazdaság, az atomenergia használatát támogatni kell, ezért van szükség a Paks II. beruházásra - mondta. Véleménye szerint nem engedhető meg, hogy az EU Magyarország és a térség más országainak rovására foglalkozzon klímavédelemmel, a következő uniós költségvetésben e miatt vegyenek el pénzt a szegényebb, felzárkózó országoknak járó kohéziós támogatásokból.

Kijelentette: nem szlogenekre, hanem tettekre van szükség. A klíma- és természetvédelem nem lehet gazdaság- és emberellenes, ezért a kormány olyan intézkedéseket valósít meg, amelyek egyszerre szolgálják a természet és a gazdaság védelmét, és az élhetőbb mindennapokat.

Csak együtt lehet sikereket elérni a teremtett világ védelmében, ehhez szükség van a magyar emberek fegyelmezettségére, a vállalatok szemléletváltására és az egyházakra is, melyek már régóta munkálkodnak ezen - mondta az államtitkár.

Hozzátette: az egyházakat és oktatási, szociális intézményeiket támogatni kell a megfelelő infrastruktúra kialakításában, ehhez nyújt segítséget az az épületenergetikai pályázat, amelyet egyházaknak írtak ki az épületek nyílászárócseréjére és hőszigetelésére.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a rendezvényen arról beszélt: az egyházak évezredek óta „lobbiznak” a teremtett világ értékeinek védelméért. Ennek a pályázatnak köszönhetően 4 budapesti és 17 vidéki egyházi intézmény újul meg, többségük oktatási intézmény, kisebb részük szociális, jobbára idősotthon.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a rendezvényen azt emelte ki: minden hasonló beruházás befektetés a jövőbe. A kispesti Reménység Katolikus Általános Iskola a pályázati támogatásból komfortosabb körülményeket hozhat létre az oktatáshoz - mondta.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom