Gazdaság

Történelmi fejlesztési terv

Állami támogatásban részesülnek a nyolcszobásnál nem nagyobb vidéki szálláshelyek,belföldön az idei nyár jobb lesz a tavalyinál a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint

Támogatja a vidéki magán- és egyéb szálláshelyeket, valamint az idegenvezetőket a Magyar Turisztikai Ügynökség. A vezérigazgató szerint idén nyáron több vendég érkezhet, mint tavaly, júliusra a szálláshelyek csaknem fele, augusztusra több mint fele elkelt.

Történelmi fejlesztési terv
Guller Zoltán: A turizmus támogatásával segítjük a vállalkozásokat, a magán­személyeket, az ágazati szolgáltatókat és a gazdaságot
Fotó: MH/Purger Tamás

Mintegy hatvanmilliárd forintot fordít a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztésére, segítve ezzel a kis- és középvállalkozásokat, a magánszemélyeket, a turisztikai szolgáltatókat és a magyar gazdaságot is – mondta az ügynökség legfrissebb podcastadásában Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója, aki történelmi jelentőségűnek nevezte az átfogó fejlesztési tervet. Kifejtette, szobánként egymillió forintos támogatást nyújtanak a nyolcszobásnál nem nagyobb vidéki szálláshelyeknek, aminek feltétele, hogy az MTÜ által vezetett Nemzeti Adatszolgáltató Központ szoftverben regisztrációs számmal rendelkezzenek. Azoknak, akik május 18-a előtt nem regisztráltak, rendelkezniük kell 2019-ben is érvényes működési engedéllyel. A pályázatra június 4-től július 15-ig lehet jelentkezni, a támogatás egészét még idén, december 31-ig fel kell használni – fogalmazott a vezérigazgató.

Kiemelte, a vidéki idegenvezetőknek is terveznek pályázatot kiírni, mert az MTÜ célja egy turisztikai értéktár létrehozása a segítségükkel. A pályázatra azok jelentkezését várják, akik tavaly is idegenvezetői tevékenységet folytattak, vidéki lakcímmel és regisztrációval is rendelkeznek – tette hozzá Guller. Jelezte, vidéken a szálláshelyek foglaltsága a vártnál gyengébb, csaknem tizenhat százalékos lesz júniusban, de jelenleg júliusra negyvenegy, augusztusra ötvenkilenc százalékon áll a foglaltság.

„A belföldi turizmusban az idei nyár jobb lesz a tavalyinál, hiszen ötven-hetven százalékos töltöttséget realizálhatunk a belföldi vendégekből. A külföldi turisták esetében kedvezőtlenebb az arány, júliusban huszonöt, augusztusban harmincöt százalékos foglaltságot látunk” – fűzte hozzá a vezérigazgató.

Kapcsolódó írásaink