Gazdaság

Megduplázódtak a foglalások

A korlátozások feloldása óta nőtt az igény a pünkösdi hosszú hétvégi üdülések iránt

Beindult az üdülési szezon, nyolc nap alatt megduplázódott a pünkösdi hosszú hétvégére megtett foglalások száma az egyik legnagyobb szállásfoglaló weboldal adatai szerint. Siófok, Eger, Balatonfüred, Zalakaros és Gyula a legvonzóbb úti célok.

Az idei pünkösd az első igazi hosszú hétvége, hiszen a húsvéti és a május elsejei pihenők alatt otthon maradt az ország – írta tegnap a Szallas.hu. A korlátozásokat feloldó intézkedések óta, május 11. és 18. között viszont megduplázódott az oldalon leadott foglalások száma, és azóta is exponenciálisan emelkedik. Felhívták a figyelmet arra, hogy mindenki egészségesen induljon útnak, és ügyeljen a más emberektől való távolság betartására. Szigetvári József, a Szallas.hu vezérigazgatója az elemzésben kifejtette: május 27-ig a szállodák többségében a kihasználtság még alacsony, ugyanakkor az utolsó pillanatban leadott foglalások módosíthatják azt.

A pünkösdi hosszú hétvégére szóló foglalások kétharmada ötvenezer forint alatti kategóriát képvisel, az átlagos foglalási érték 49 ezer forint, ami mintegy kilencszázalékos emelkedés a tavalyihoz képest.

A legtelítettebb nap május 30-a, szombat lesz. A többség átlagosan két éjszakára utazik. A foglalások mintegy kétharmada ellátás nélküli, tizenhat százaléka félpanziós, és egy százalék alatti azok aránya, akik teljes ellátást vagy all inclusive szolgáltatást kértek. Az oldal adatai alapján a tíz legnépszerűbb úti cél között van Nyíregyháza, Hévíz, Hajdúszoboszló, Miskolctapolca és Pécs is.

A szálláshelyek többsége tartotta az átlagos árszintet, nem emeltek árat az ünnepi időszak miatt. A magyar települések túlnyomó részén még nem érte el a foglalások száma a tavalyit, de van néhány hely, ahol jelentős fellendülés látható.
A falusi turizmus nőtt tavalyhoz képest, bár ez még mindig csak néhány száz utazót jelent országos szinten. A falusi turizmus népszerűségét növelik a jellemzően különálló házak saját kerttel, közeli túra-, zarándok- és bicikliútvonalak, kerti bográcsozási lehetőségek. Míg a nyári hónapokra negyedével csökkent a belföldi foglalások száma, addig a magyarok külföldi foglalásai a tavalyi felére zuhantak vissza.

Kapcsolódó írásaink