Gazdaság

Hatékony védekezés lehet a VírusRadar

A telefonban eltárolt adatok révén a hatóságok értesíteni tudják az érintetteket a koronavírus-fertőződés lehetőségéről, így gyorsabban és eredményesebben léphetnek fel a vírus továbbterjedése ellen – nyilatkozta lapunknak Solymár Károly Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára. A kormány ezért indította el a VírusRadar applikációs szolgáltatást.

Hatékony védekezés lehet a VírusRadar
Solymár Károly Balázs: Minél többen használják az applikációt, ezzel személyesen hozzájárulva a hatékonyabb védekezéshez, annál jobb eséllyel, gyorsabban és eredményesebben tudjuk elejét venni a vírus terjedésének
Fotó: MH/Purger Tamás

– Mi a célja a VírusRadarnak?

– A járványhelyzet miatt fontosnak tartottuk egy olyan alkalmazás bevezetését, amely a digitális eszközök használatával segíti a koronavírus elleni védekezést. A VírusRadar mobilalkalmazás a járványügyi kontaktkutatást támogatja, így gyorsabban és pontosabban lehet azonosítani azokat az embereket, akikkel a vírushordozók az elmúlt időszakban találkoztak, így megfertőződhettek.

– Hogyan működik a VírusRadar, és hogyan lehet letölteni?

– A VírusRadart androidos telefonokra a Google Play áruházból lehet letölteni. A használata folyamatos, háttérben futó bluetooth kapcsolatot igényel. A technológia segítségével az alkalmazás a telefonkészüléken, titkosított bejegyzésben rögzíti azoknak a készülékeknek az azonosítóját, amelyekkel legalább húsz percig két méteres távolságon belül tartózkodott. Ha valakiről kiderül, hogy megfertőződött, adatainak a beküldésével tájékoztathatja a hatóságokat, hogy kiket kell értesíteni a lehetséges megfertőződés veszélyéről.

– Hogyan segíthet mindez a járvány elleni védekezésben?

– A kontaktkutatás jelenlegi módszere egyszerű kikérdezésen alapul. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor az ember nem tudja megmondani, hogy kikkel tartózkodott egy légtérben, gondoljunk például a tömegközlekedésre. Ebben segíthet az alkalmazás, ugyanis a telefon eltárolja ezeknek az „ismeretleneknek” a telefonazonosítóját, amely adatokat visszafejtve a hatóságok értesíteni tudják az érintetteket a fertőződés lehetőségéről, így gyorsabban és eredményesebben léphetnek fel a vírus továbbterjedése ellen.

– Mennyire eredményes eddig a szolgáltatás, mik a visszajelzések, mennyien töltötték le?

– Jelenleg több mint 25 ezer letöltésnél tartunk. Minél többen használják az applikációt, ezzel személyesen hozzájárulva a hatékonyabb védekezéshez, annál jobb eséllyel, gyorsabban és eredményesebben tudjuk elejét venni a vírus terjedésének. Bár a mindennapjaink egyre kötetlenebbek, az ország járványügyi készültségben marad. A védekezés második szakaszában is számítunk az elmúlt hónapokban példás fegyelmezettséget tanúsító magyar emberek közreműködésére!

– Felhasználható adatgyűjtésre az applikáció?

– Nem, semmiképpen. Az alkalmazás sem hely-, sem pontos időadatokat nem tárol. Az általa rögzített bejegyzések a két készülék azonosítóját (tehát nem telefonszámot), az egymás közelében eltöltött időtartamot és távolságot jelenítik meg. Ezeket az adatokat is kizárólag a járványügyi hatóság kaphatja meg, ha ezt a fertőzöttnek bizonyult felhasználó engedélyezi.

– Hogyan szándékoznak elősegíteni, hogy minél többen töltsék le a VírusRadart?

– A hatékony és eredményes működés előfeltétele, hogy a lehető legtöbben letöltsék az alkalmazást. A VírusRadar önkéntes letöltése és használata jóval kevesebb erőfeszítést igényel, mint egy kérdőív kitöltése. Mindenkit arra kérünk, éljen ezzel a lehetőséggel, segítse a kontaktuskutatás eredményességét, ezzel is hozzájárulva a járvány elleni védekezés sikerességéhez.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom