Gazdaság

Emelkedtek a keresetek

A minimálbér és a garantált bérminimum változása növelte a fizetést

Az első negyedévben a márciusival csaknem azonos mértékben emelkedtek a keresetek, a járvány hatása itt csak részben tapasztalható.

Márciusban a bruttó átlagkereset 400 ezer 400 forint volt, kilenc százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az első negyedévben a bruttó és a nettó átlagkereset is 9,1 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, 384 ezer 200, illetve 255 ezer 500 forintra. A reálkereset 4,6 százalékkal emelkedett a fogyasztói árak első negyedévi, 4,3 százalékos növekedése mellett – adta hírül tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A koronavírus-járvány gazdasági következményei a vizsgált időszakot még csak részben érintették, így hatása az adatokban csupán részlegesen jelenik meg – tették hozzá. A márciusi rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számított) bruttó átlagkereset 366 100 forintra becsülhető, ami 7,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Németh Dávid, a K & H Bank vezető elemzője elmondta: az előző két hónapban látott bérstatisztikához illeszkedik a mostani adatsor, azaz a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése emelte fel az átlagbéreket, a járvány hatása egyelőre csak részben látható a számokon. Mivel a koronavírus-járvány miatt megugrik a munkanélküliség, emiatt a cégeken nem lesz kényszer, hogy emeljék béreket – tette hozzá. A reálbéreknél idén öt százalék körüli emelkedés lehet a reális. Virovácz Péter az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője elmondta: a jelenlegi adatok fényében úgy tűnik, hogy az elbocsátások ellenére a bérdinamika a jelenlegi nyolc-kilenc százalékos szint környékén maradhat. Ugyanakkor akik csökkentett munkaidőben dolgoznak, a bértámogatás ellenére is kevesebb fizetést vihetnek haza. A KSH közölte azt is, hogy részben a koronavírus-járvány hazai és nemzetközi gazdasági hatásai miatt, megtört a beruházások hosszabb ideje tartó emelkedése, az első negyedévben a fejlesztések volumene 1,8 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától.

A munkahelyvédelmi program támogatására augusztus 31-ig pályázhatnak a vállalkozások, november végén jár le a támogatás, és év végéig lezárják a programot – mondta tegnap a távirati iroda beszámolója szerint Debrecenben Bodó Sándor az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom