Gazdaság

Harsányi Jánosra emlékezve emlékérmét bocsát ki az MNB

Tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Harsányi János magyar származású közgazdasági Nobel-emlékdíjas tudós születésének 100. évfordulóján, május 29-én, pénteken.

Harsányi Jánosra emlékezve emlékérmét bocsát ki az MNB
Emlékérmét bocsát ki Harsányi János közgazdász születésének centenáriumán az MNB
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az érmekibocsátás főhajtás a játékelmélet neves kutatója előtt, aki 1994-ben két másik tudóssal (John Forbes Nash és Reinhald Selten) megosztva közgazdasági Nobel-emlékdíjat kapott a nemkooperatív játékok elméletében az egyensúlyelemzés terén végzett úttörő munkásságáért. Az emlékérméket Pelcz Balázs szobrászművész tervezte - közölte az MNB kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Mint a közleményben kiemelik, a játékelmélet terén az első közgazdasági Nobel-emlékdíj Harsányi, Nash és Selten nevéhez köthető. Harsányi János játékelméleti eredményei a közgazdaságtan egészére, és azon keresztül a mindennapi életre is hatással vannak mind a mai napig. A fegyverzetellenőrzési és leszerelési tárgyalásoktól kezdve a frekvenciaaukciókig láthatjuk és tapasztalhatjuk hatását.

A Harsányi János emlékérmék előlapja
A Harsányi János emlékérme előlapja
Fotó: MNB

Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben térnek el. Az előoldal központi motívuma egy háromszög alakú végtelen lépcsősor ábrázolása, amely egy hierarchikus struktúrát reprezentál. Ez szimbolikusan mutatja be Harsányi Nobel-emlékdíjat érdemlő eredményét, miszerint végtelen regressziót váltott ki egy jóval egyszerűbb fogalommal (amelyet egy létra testesít meg).

Az emlékérmék kötelező elemei is az előoldalon találhatóak: szélén, felső köriratban a Magyarország felirat, lent a 10 000 értékjelzés és a forint felirat. Bal oldalon, a korlát ábrázolása alatt a biztonsági elemet is tartalmazó BP. verdejel, jobb oldalon, a létra szárai között függőlegesen a 2020 verési évszám olvasható.

A Harsányi János emlékérme hátlapja
A Harsányi János emlékérme hátlapja
Fotó: MNB

A tematikai oldal a közgazdasági Nobel-emlékdíjas kutatót mutatja be, központi motívuma Harsányi János portréja, a tudós születési és halálozási évét megjelenítő 1920-2000 évszámokkal.

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 miliméter, szélük recézett. A tízezer forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A kétezer forintos címletű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült, súlya 30,8 gramm. Az ezüst emlékpénzből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben ötezer-ötezer darab készíthető.
 

Kapcsolódó írásaink