Gazdaság

Közel tízezer vállalat vette igénybe a bértámogatást

A gazdaságvédelmi akcióterv kiemelt célja a magyar emberek munkahelyeinek védelme, új munkahelyek teremtése

Az elmúlt másfél hónapban csaknem negyedmillió ember munkahelyét sikerült megvédeni a munkahelyvédelmi bértámogatás és a versenyképesség-növelő bértámogatási program keretében.

Közel tízezer vállalat vette igénybe a bértámogatást
Palkovics László: Májusban kevesebb álláskeresőt regisztráltak
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Kecskeméten, ahol a soltvadkerti Autócent Kft., a petőfiszállási Gazda-Tej Szövetkezet, a mélykúti Hunent Zrt.,
a kecskeméti Szimikron Kft. és a lajosmizsei Tanya Csárda Kft. képviselői részére adott át munkahelyvédelmi bértámogatói okiratot. A miniszter az átadás előtt elmondta: 2019-re a foglalkoztatottak száma 4,5 millióra nőtt, a munkanélküliek aránya 3,5 százalékra csökkent. Utóbbi adat európai szinten is a legjobbak közé tartozott.

A koronavírus és annak gazdasági következményei azonban súlyos hatással vannak a munkaerőpiacra is – folytatta. Hangsúlyozta: az elmúlt évtized bizonyította, hogy a magyar emberek munkából akarnak és tudnak megélni. A kormány álláspontja ezért továbbra is az, hogy a lehető legtöbb munkahelyet meg kell védeni, amennyit a vírus mégis elpusztít, annyi újat kell létrehozni. A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében döntött a kormány a gazdasági akcióterv végrehajtásáról, amely a jegybank által indított programokat is ideértve a GDP mintegy húsz százalékát csoportosítja át – írta a távirati iroda. A gazdaságvédelmi akcióterv kiemelt célja a magyar emberek munkahelyeinek védelme, új munkahelyek teremtése.

Palkovics László ismertetése szerint az elmúlt másfél hónapban csaknem negyedmillió ember munkahelyét sikerült megvédeni a munkahelyvédelmi bértámogatás és a versenyképesség-növelő bértámogatási program ke­retén belül. Hozzátette, hogy áprilishoz képest májusban harmadával kevesebb új álláskeresőt regisztráltak. A munkahelyvédelmi bértámogatásban részesült 125 ezer alkalmazott mellett a kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók után járó kedvezményt több mint tízezer munkavállalóra igényelték. Bács-Kiskun megyében eddig a kormány 6500 dolgozónak segített munkahelye megőrzésében. A cégek talpon maradása érdekében a teljes vállalati szektor likviditását biztosítják hitel-, garancia- és tőkeprogramokkal.

Kapcsolódó írásaink

Már több mint egymillió embernek nyújt a kormány segítséget

ĀA bértámogatási programra már 125 ezer ember jelentkezett, akik havonta és egyénenként több mint százezer forintos támogatást kaphatnak - Schanda Tamás államtitkár és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő egy biatorbágyi cukrászdában jártak - VIDEÓ