Gazdaság

Eredményes a vissza nem térítendő támogatás

A kormányzati segítség lehetőséget ad arra, hogy a magyarországi vállalatok erősebben, hatékonyabban és versenyképesebben jöjjenek ki a vírusjárvány miatti válságból

Fejér megyében eddig 11 ezer munkahelyet sikerült megvédeni, a nagyvállalatokon kívül kis és közepes cégek is kaptak kormányzati támogatást.

Eredményes a vissza nem térítendő támogatás
Törő Gábor országgyűlési képviselő, Szincsák Attila, a Denso kereskedelmiés pénzügyi igazgatója és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Denso Gyártó Magyarország Kft. 3800 dol-gozójának munkahelyét védte meg a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a kormány által nyújtott 310,75 millió forintos vissza nem térítendő támogatás – mondta az innovációs és technológiai miniszter tegnap Székesfehérváron. Palkovics László a munkahelyvédelmi bértámogatói okirat átadását megelőzően arról beszélt, hogy a Denso a nagyvállalatok közül elsőként nyújtotta be kérelmét a támogatásra, és a kért összeget megkapta. A miniszter a távirati iroda beszámolója szerint jelezte, hogy munkahelyvédelmi bértámogatásra, amelynek keretében elbocsátás helyett csökkentett munkaidőben lehet foglalkoztatni a dolgozókat, eddig csaknem 120 ezer munkavállalóra adtak be kérelmet, ebből 59 ezerre már megkapták a támogatást. A kutatás-fejlesztési munkakörben foglalkoztatottak után járó kedvezményre mintegy tízezer kérelem érkezett, és 5200 munkavállaló esetében már döntöttek is a támogatásról. A szeptemberig tartó ingyenes informatikai képzésre már több mint 54 ezren jelentkeztek – mondta. Megemlítette a héten bejelentett, nyolcvanmilliárd forint keretösszegű munkahelyteremtő bértámogatási programot is, amely hetvenezer ember munkába állását segítheti.

Törő Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a kormány támogatásával Fejér megyében eddig csaknem 11 ezer munkahelyet sikerült megőrizni, és a támogatói döntések azt mutatják, hogy nemcsak a nagy cégek, hanem a hazai tulajdonú kkv-k is kapnak segítséget. Szincsák Attila, a Denso kereskedelmi és pénzügyi igazgatója szerint a válság lehetőséget adott arra, hogy erősebben, hatékonyabban és versenyképesebben jöhessenek ki a vírusjárványból. Ehhez azonban nagy szükség volt a támogatás elnyerésére – fűzte hozzá. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, a járvány hatására ezer új álláskereső van a városban.

Beruházásokkal menthetők meg a munkahelyek
 

A koronavírus-járvány egészségügyi következményei mellett a gazdasági hatások kezelését nevezte a legfontosabb feladatnak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a versenyképességi program támogató okiratainak pénteki átadásán. A miniszter a távirati iroda beszámolója szerint elmondta, a versenyképesség-növelő támogatási programra eddig 583 pályázat érkezett be, a jelentkező vállalatok 277 milliárd forint értékben vállaltak beruházást, ezzel 104 ezer munkahelyet védenek meg. Tegnap három vállalat vezetője vehetett át támogatói okiratot. Az Abroncs Kereskedőház Kft. több mint 593 millió forintos beruházását 287 millió forinttal támogatja a magyar állam. A Térváz Építőipari Kft. 298 millió forintot meghaladó beruházásához 149 millió forintot nyert el. A Várda Vulkán Kft. 574,5 millió forintos beruházását 287 millió forintos állami támogatással valósíthatja meg.
(PGI)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom