Gazdaság

Varga Mihály: A Bankszövetségre a nehéz időkben is lehet számítani

Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját választotta meg a Magyar Bankszövetség elnökének a szervezet pénteki tisztújító testületi ülése, amelyet videokonferencia keretében tartottak meg. A konferenciát Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntötte.

Varga Mihály: A Bankszövetségre a nehéz időkben is lehet számítani
Jelasics Radován lett a Magyar Bankszövetség elnöke
Fotó: MH

Az elmúlt időszak bebizonyította, hogy a Bankszövetségre nemcsak akkor lehet számítani, amikor jól megy a gazdaságnak, hanem a nehéz időkben is - mondta Varga Mihály.

„Az első szó a köszöneté azért a kiemelkedő munkáért, amelyet a magyarországi bankrendszer minden tagja végzett az elmúlt hónapokban. Köszönet azért a konstruktív együttműködésért (személyesen Becsei András elnök úrnak is), amely közös munkánkat a járvány első percétől jellemezte az azonnali hitelátütemezéstől a készpénzmentes vásárlás összeghatár-emelésén át az értékes szakmai javaslatokig. Külön érdem, hogy a bankok úgy vállalták ezeket a többletfeladatokat, hogy közben a már folyamatban lévő, az ügyfelek számára kedvező fejlesztések sem szenvedtek kárt és a bankok márciusban megvalósították az azonnali átutalási szolgáltatást is” - mondta Varga, aki szerint ha nem lenne koronavírus-járvány, az idei év a bankszektor számára erről a lépésről lenne emlékezetes.

Varga arról is beszélt: a fejlett gazdaság és a magas színvonalú pénzügyi szolgáltatási rendszer összetartozó fogalmak, a válságok is egyaránt sújtják a reálgazdaságot és a pénzügyi ágazat szereplőit, s ez az egymásrautaltság továbbra is megmarad. „A jelenlegi helyzetben igen kedvező az a tény, hogy a magyar bankrendszer stabil és jó ütemben fejlődött a járvány előtti időszakban” - emelte ki a pénzügyminiszter, hozzátéve, a tavalyi volt a pénzintézetek egyik legeredményesebb éve az elmúlt évtizedben.

„Ennek is köszönhető, hogy a szektorban volt annyi mozgástér, hogy a pénzintézetek azonnal támogatóan tudtak részt venni a hitelmoratórium bevezetésében, az erre vonatkozó szabályozás kialakításában, a fogyasztási hiteleket érintő intézkedésekben, az érintésmentes fizetés összeghatárának emelésében. Ennek is köszönhető, hogy a pénzügyi rendszerünk a veszélyhelyzet ideje alatt is akadálytalanul működött” - emelte ki Varga, hozzátéve: a magyar gazdaságban a válság áprilisban tetőzhetett.

„Az erős, felkészült és a kormányzati intézkedések céljaival összhangban működő pénzügyi rendszerre a gazdaság újraindítása során is számítunk” - mondta a miniszter, aki már az év második felére gazdasági élénkülésre számít.

A miniszter kiemelte: Európában csak három állam költ többet hazánknál a vállalkozások megsegítésére és a munkahelyek megtartására. „A kormány nem kíván lemondani arról a célkitűzéséről sem, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme legalább két százalékponttal haladja meg az uniós átlagot. Ebben is számítunk a pénzügyi szektor együttműködésére” - szögezte le Varga Mihály

Objektum doboz

A Magyar Bankszövetség Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját választotta elnökének a szervezet pénteki tisztújító testületi ülése.

A leköszönő elnök, Becsei András, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója alelnökként folytatja munkáját a szervezetnél.

Jelasity Radován egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus nem csupán gazdasági, hanem egyben civilizációs kihívást jelent.

„Ugyanakkor hiszek a bankszektor katalizáló és pozitív gazdasági szerepében. Elkötelezett vagyok a párbeszéd, és a közös, mindenki számára elfogadható megoldások iránt. A bankszektor a gazdaságnak nem csak szerves része, hanem egyben tükörképe is: nincs stabil és erős bankszektor robusztus gazdaság nélkül, miként nincs robusztus gazdaság erős bankszektor nélkül sem” - mondta.

Hosszú távon az új elnöknek kifejezett szándéka az ügyfelek bizalmának erősítése, a magyar bankszakma nemzetközi ismertségének, valamint hazai reputációjának fejlesztése, és a szabályozó hatóságokkal folytatott együttműködés folyamatos fenntartása.

Az elnökséggel közös feladatának tartja Jelasity Radován a kormányzat és az MNB által indított gazdasági programok gyors és hatékony végrehajtását. Az újraindítást célzó programokat a bankszektor aktívan támogatja, ugyanis átsegítik az ügyfeleket a koronavírus okozta gazdasági nehézségeken, így a gazdaság egészének adnak új lendületet - fejtette ki.

„Az egészségügyi veszélyhelyzet tapasztalatait le kell szűrni. Ennek során előremutató a kormányzat és az MNB nyitottsága a digitalizációs javaslatcsomag több pontja kapcsán a bevezetésük felgyorsítására. Emellett a szektor régiós versenyképességének helyreállítására továbbra is cél a bankokat terhelő speciális közterhek mérséklése” - fogalmazott, és elismeréssel szólt a bankszektor munkavállalóiról, akiknek köszönhetően a megváltozott körülmények között is folyamatosan biztosítani tudták a banki ügyfélkiszolgálás és üzletmenet folytonosságát, a zavartalan pénzforgalmat.

A leköszönő elnök, Becsei András elmondta, hogy a bankszféra stabilitásának, szervezettségének és tapasztalatainak köszönhetően jól vette a válság okozta eddigi akadályokat, így aktív és segítő partnere tudott maradni a lakosságnak és a vállalkozásoknak.

Megjegyezte, hogy a 2008-as gazdasági válság időszaka után az elmúlt években a bankszektor stabilan növekedett. A bő esztendőknek tekinthető 2016-2019-es időszak eredményességében az egyszeri és a nem magyarországi tételek meghatározóak voltak, míg most szűk esztendők várhatóak - mondta a közlemény szerint. Azt is megemlítette, hogy a szektor adóterhelése az egyik legmagasabb Európában, és szerinte továbbra is nyitott párbeszédre van szükség az ügyfelek, a kormányzat, a felügyelet és a bankok részéről.

A bankszövetség közleménye leszögezi, hogy a magyar bankszektor a kormánnyal együttműködve, a hiteltörlesztési moratórium révén az elsők között nyújtott jelentős segítséget minden hitellel rendelkező természetes személynek és vállalkozásnak. Megjegyezték azt is, hogy a kormánnyal és a Magyar Nemzeti Bankkal megvalósuló együttműködésnek köszönhetően további fontos, a fennmaradást és a kilábalást segítő eszközöket juttathatnak el a gazdaság szereplőinek. „A ránk háruló további feladatok - köztük a veszélyhelyzeti korlátozások mellett a teljes ügyfélkör mindennapi és folyamatos pénzügyi kiszolgálása - a mindennapi helytállást és az innovatív alkalmazkodást egyaránt megkövetelik tőlünk” - áll a közleményben.

Kifejtik, a  magyar bankszektor hosszú ideje stabilan és megbízhatóan működik. A bankok tőkehelyzete az elmúlt években megerősödött, átfogó digitális modernizációt hajtottak végre, a felmérhető kockázatokra felkészültek. Ezek az eredmények most, a veszélyhelyzet idején alapvető biztonságot képesek nyújtani.

Az ülésen elnökségi tagok lettek: Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, Búza Éva, a Garantiqa, Hitelgarancia vezérigazgatója, Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója, Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója és Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom