Gazdaság

Hamar munkába állhatnak a diákok

A megrendelők egyelőre csak iskolásokat, tanulókat keresnek, mivel itt a legrugalmasabb a foglalkoztatási forma, és kevésbé veszélyeztetett ez a korosztály

A korlátozások feloldása és a nyár beköszönte mindenképp felvételi hullámot generál a vendéglátóiparban – mondta lapunknak Virág Viktor, a MADS-Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja.

Hamar munkába állhatnak a diákok
Jó döntés volt a bértámogatás kiterjesztése a kölcsönzött dolgozókra is
Fotó: MH/Katona László

„Bár a diákok foglalkoztatása is visszaesett a járvány hatására, a nappali tagozatos diákok alkalmazása olcsóbb és rugalmasabb a megbízóknak, mint a kölcsönzött munkavállalók alkalmazása. Emellett magasabb a diák nettója, ezért egyik félnek sem éri meg a diákstátus fennállása alatt kölcsönözni” – válaszolta az átjárhatóságra mint munkahelymentési lehetőségre vonatkozó kérdésünkre Virág Viktor, a MADS-Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja. Hozzátette: a fordítottja – amikor diákstátusba kerül valaki – néha előfordul, de ez sem tömeges.

„Az viszont bevált és jellemző folyamatnak tekinthető a diákok és a kölcsönzöttek vonatkozásában is, hogy bizonyos, cégenként változó előmeneteli feltételek megléte esetén a dolgozót a megbízó saját állományba veszi. A tevékenységek jellegéből fakadóan ez a diákoknál jellemzően irodai, míg a kölcsönzötteknél inkább fizikai munkakörökben valósul meg” – fejtette ki Virág Viktor.

Kitért rá, hogy a diákokat, kölcsönzött munkavállalókat és nyugdíjasokat is foglalkoztató cégcsoportjuknál a nyugdíjasok foglalkoztatása és a kölcsönzött állomány esett vissza leginkább, itt már márciusban majdnem hetvenszázalékos volt a visszaesés az előző év márciusához képest, és ez az arányszám áprilisban is maradt. A diákok esetében márciusban 12, míg áprilisban 46 százalékos visszaesést mértek az előző év hasonló időszakaihoz viszonyítva.

Rámutatott, a vidéki korlátozások feloldásával együtt elindult a vidéki gyorséttermi láncokba és egyéb vendéglátói-ipari egységekbe a diákmunkaerő szervezése szinte azonnal, most ugyanezt tapasztalják a fővárosban is. A megrendelők egyelőre csak diá­kokat szeretnének, mivel itt a legrugalmasabb a foglalkoztatási forma, és kevésbé veszélyeztetett ez a korosztály. A korlátozások feloldása és a nyár beköszönte mindenképp felvételi hullámot generál a vendéglátóiparban.

A bértámogatással kapcsolatban kifejtette, cégcsoportjuknál van néhány olyan megrendelő, aki a csökkentett munkaidő mellett döntött, és jelenleg így foglalkoztatja a kölcsönzött állományt. Számos partnerük még márciusban kénytelen volt elbocsátani részben a saját és a kölcsönzött munkavállalókat is, megrendelőik egy kisebb része pedig most is teljes munkaidőben fogadja a kölcsönzött munkavállalóikat.

A bértámogatás kiterjesztése a kölcsönzött munkavállalókra mindenképp jó döntés volt, azok a partnerek, amelyek még nem váltak meg a kölcsönzött állománytól, tervezik az igénybe vételét. A MADS a belső munkatársai vonatkozásában szintén élni fog a lehetőséggel.

Kapcsolódó írásaink