Gazdaság

Arányosabb forrásmegosztás megyén belül

A különleges gazdasági övezetté nyilvánításra szigorú feltételek mentén kerülhet sor, nem lesz automatikus, és az állam semmilyen összeget nem von el az önkormányzatoktól

A különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés általános vitájával kezdődött az Országgyűlés tegnapi ülése.

Arányosabb forrásmegosztás megyén belül
Orbán Balázs: Jól járnak a települések
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A különleges gazdasági övezetről szóló javaslat arányosabb forrásmegosztást tesz lehetővé egy megyén belül, így több település is részesülhet egy nagyberuházásból származó adóbevételből – hangsúlyozta tegnap Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára az Országgyűlésben. A különleges gazdasági övezetté nyilvánításra szigorú feltételek mentén kerülhet sor, nem lesz automatikus, és az állam semmilyen összeget nem von el az önkormányzatoktól – jelentette ki. Emlékeztetett: az elmúlt években Magyarország jelentős gazdasági eredményeket ért el, növekedett a tőkevonzó képessége és a nemzetgazdaság teljesítőképessége. Hogy ezeket tovább növelhessék és az elért eredményeket megőrizzék, a javaslat lehetőséget biztosít, hogy különleges gazdasági övezeteket hozzanak létre, amelyekre eltérő szabályok vonatkoznak – mutatott rá. Úgy vélte, a nagyberuházások hatása túlmutat egy település határain, ezt akarják kezelni a javaslattal, mert ez olyan probléma, amelyet a rendszerváltozás óta sok önkormányzat jelzett. Kiemelte: a változtatással a megyei önkormányzat célzottan tudja felhasználni a befolyó adóbevételeket, arányosabb forrásmegosztás lesz lehetséges a megyén belül, több település részesülhet az adóbevételből. Hozzátette: ez egy lehetőség, nem kötelező egy beruházás esetében alkalmazni.

Hadházy Sándor, a Fidesz vezérszónoka hangsúlyozta: a kormány kiemelt célja a 2010 óta elért gazdasági eredmények megvédése mellett a munkahelyek megőrzése és újak teremtése, a javaslattal lehetőség nyílik a különleges gazdasági övezetek létrehozására, ami hozzájárul e célok eléréséhez. A változtatás segíti a nemzetgazdasági szempontból jelentős beruházások gyors megvalósítását speciális szabályozási környezet kialakításával – vélte. Hozzátette: a különleges gazdasági övezetben a beruházások a megye jelentős részére hatással vannak, ezért a települési önkormányzatok egyes feladatait a megyei önkormányzat látja át. Nacsa Lőrinc (KDNP) hangsúlyozta, az adóemelés és a segélyek politikája elfogadhatatlan, ehelyett a munkából élő magyarokat, családokat támogatják. A munkahelyek beruházásokból lesznek, nem leállítani kell ezeket, hanem felgyorsítani a megvalósulásukat – tette hozzá. Kiemelte: elsősorban a magyar emberek érdekeit nézik, nem csak az önkormányzatokét.

Orbán Balázs zárszavában azt mondta: a 2002 és 2010 közötti időszaknak az a tragédiája, hogy a kormány gyáva, erőtlen volt, a feladatokat áttolta az önkormányzati szektornak, a finanszírozást viszont elvette tőle. Ezt azonban még lehetett volna kezelni, de a központi költségvetés is összeomlott.

Kapcsolódó írásaink

Hamar munkába állhatnak a diákok

ĀA megrendelők egyelőre csak iskolásokat, tanulókat keresnek, mivel itt a legrugalmasabb a foglalkoztatási forma, és kevésbé veszélyeztetett ez a korosztály