Gazdaság

Kihasználják a cégek az állami bértámogatást

Hetvenezer állást teremthet az Orbán-terv

Ugrásszerűen nőtt a munkahelyvédelmi bértámogatási programra jelentkezők száma az elmúlt két hétben, emellett a program új elemmel is kiegészült – közölte Bodó Sándor államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs tegnapi tájékoztatóján.

Folyamatos, egyben hatalmas az érdeklődés a kormány bértámogatási programja iránt. Eddig több mint 7200 vállalkozás adott be pályázatot, ennek eredményeképpen több mint 95 ezer embernek tudtak segíteni abban, hogy a munkahelye megmaradjon. Dolgozónként – a három hónapos támogatási időszak alatt – átlagosan 167 ezer forint támogatást tudnak biztosítani – jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A legtöbb támogatási igény a feldolgozóiparból, a turizmus-vendéglátásból, a kereskedelmi ágazatból, a gépjárműjavításból, valamint a szállítás-raktározás ágazatból érkezett. Területileg a legtöbb támogatási igény Fejér, Pest, Győr-Moson-Sopron, valamint Bács-Kiskun megyéből érkezett. Bodó Sándor a távirati iroda beszámolója szerint kiemelte: a munkahelyvédelmi bértámogatási program lehetőséget biztosít arra, hogy csökkentett munkaidőben tudják foglalkoztatni a munkavállalókat a munkaadók, és három hónapon keresztül állami támogatást vegyenek igénybe. Közölte, az elbírálást a kormányhivatalok folyamatosan végzik, negyvenezer munkavállaló esetében már megszületett a pozitív döntés. A támogatást a munkavállalók kapják közvetlen formában, és azok a dolgozók, illetve munkaadók, akik vagy amelyek áprilisban beadták a kérelmüket, már megkapták ezt az összeget. A kérelmeket továbbra is várják a Munka.hu oldalon.

A foglalkoztatási adatokról szólva elmondta, március és április között ötvenezerrel nőtt a regisztrált álláskeresők száma. Április végén ez 330 ezer embert jelentett.

A munkahelyteremtő bértámogatási programban több mint nyolcvanmilliárd forint áll rendelkezésre,
és az összegből több mint hetvenezer álláskeresőt tudnak segíteni.

E támogatás lényege, hogy hat hónapos bértámogatás mellé három hónap továbbfoglalkoztatást várnak el a vállalkozásoktól, a programban résztvevőknek kilenc hónapig biztosított az ellátásuk. A támogatott hat hónap alatt a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó száz százalékát, de legfeljebb kétszázezer forintot térítenek meg a munkáltatóknak. Ez azt jelenti, hogy minden álláskereső elhelyezkedését, munkahelyének megőrzését mintegy havi nettó 112 ezer forinttal támogatják. Erre a Cégkapun keresztül lehet pályázni.

Kapcsolódó írásaink