Gazdaság

Garantálható a biztonság a hazai fürdőkben

Megfelelő üzemeltetés mellett, folyamatos maradékfertőtlenítőszer-szint biztosítása esetén fertőzőképes vírus jelenlétére nem kell számítani a medencék vizében

A veszélyhelyzet időtartama alatt nem üzemelhetnek a töltő–ürítő üzemű medencék, egy főre négy négyzetméter vízfelületet kell biztosítani minden szabadtéri medencében, a szabadtéri zöldfelületeken pedig tizenhat négyzetmétert – összegezte lapunknak Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára a nyitással kapcsolatos védőintézkedéseket.

Garantálható a biztonság a hazai fürdőkben
Balogh Zoltán: Egyéb rendelkezésig nem üzemeltethetők a beltéri medencék és létesítmények
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– Pünkösdi nyitásra készülnek a hazai fürdők. Mikor lehet számítani a korlátozások teljes feloldására?

– Egy héttel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy a legtöbb fürdőben már a nyitásra készülnek az üzemeltetők, sok nagyobb fürdő pedig később, júniusban nyit. Ezzel együtt a magyarországi fürdőkben jövő nyárig biztosan nem lehet számítani a korlátozások teljes feloldására, a hamarosan nyitó fürdőkben egyelőre a korábbi vendégszámnak a fele lehet, és csak a szabadtéri medencék üzemelhetnek.

– Hogyan született meg ez a döntés?

– A Nemzeti Népegészségügyi Központ üzemeltetési feltételeit minden fürdőnek be kell tartania. Ennek értelmében a felére korlátozódik az egy-egy fürdő által fogadható vendéglétszám. Az előírás szerint egy főre négy négyzetméter vízfelületet kell biztosítani minden szabadtéri medencében, a szabadtéri zöldfelületeken pedig tizenhat négyzetmétert. A szolgáltatások közül kizárólag a szabadtéri medencék nyithatnak meg. A fürdők pénztárainál felfestéssel kell jelölni a betartandó távolságot, és a lehető legtöbb pénztár megnyitására törekednek a várakozás elkerülése érdekében.

– Gyógyfürdők nem nyithatnak meg. Egy hideg vizes medence kevesebb veszélyt rejt?

– A veszélyhelyzet időtartama alatt nem üzemeltethetők azok a medencék vagy létesítmények, amelyek a koronavírus szempontjából nagyobb kockázatot jelentenek. Egyéb rendelkezésig nem üzemeltethetők a beltéri medencék és létesítmények. A veszélyhelyzet időtartama alatt továbbá nem üzemelhetnek a töltő–ürítő üzemű medencék. A gyógyvizes medencék többsége ilyen. Kivételt képeznek azok a medencék, amelyek rendelkeznek engedéllyel fertőtlenítőszer folyamatos adagolására. A nem gyógyvizes medencéket vízforgatásos technológiával üzemeltetik, ahol a forgatási folyamat része a folyamatos – szükséges mértékű – fertőtlenítőszer-adagolás. Ezen, kezelt fürdővizek esetében a vírus terjedésének kockázata rendkívül csekély.

– Az erős fertőtlenítés miatt?

– A koronavírusok burkos vírusok, amelyek a sérülékeny külső lipidburok miatt kevésbé életképesek a környezetben, mint a nem burkos vírusok. Magasabb hőmérséklet, lúgos vagy savas kémhatás és a közvetlen napfény gyorsítja a vírusok inaktiválódását. A tapasztalatok alapján megfelelő üzemeltetés mellett, folyamatos maradékfertőtlenítőszer-szint biztosítása esetén fertőzőképes vírus jelenlétére nem kell számítani a medence vizében. Az általánosan medencevíz-kezelésben használt fertőtlenítési eljárások, amelynek hatékonysága mikrobiológiai szempontból biztonságos fürdővíz előállításában bizonyított, a SARS–CoV–2 ellen is megfelelő védelmet jelentenek.

– Ha a pénztárosok kesztyűt, szájmaszkot viselnek egy plexi védőfal mögött, a vendég bizalommal megy be a közös vízbe, ahol cseppfertőzéssel terjedhet a vírus?

– A fürdőkben és a medencékben a megengedhető fürdőzőlétszámot úgy kell megválasztani, hogy a kültéri medencékben és a parton, a pihenőterületeken is biztosítható legyen a nem egy háztartásban élő vendégek közötti, legalább másfél méteres védőtávolság megtartása. Ezt az üzemeltetőnek személyes felügyelettel kell ellenőriznie és betartatnia. A medencében engedélyezett egyidejű fürdőző száma semmilyen körülmények között nem léphető túl. A medence maximális fajlagos terhelése (annak rendeltetésétől függetlenül) esetében egy embernek legalább négy négyzetméter vízfelületet kell biztosítani. A medencébe lépés előtt kötelező az alapos, szappanos előfürdő. A medence igénybevétele után utófürdő javasolt. A mosdók használatát követően az alapos kézmosás és kézfertőtlenítés elengedhetetlen. Amennyiben ezeket az intézkedéseket betartjuk, nem kell tartani a vírusfertőzéstől, biztonságban érezhetjük magunkat.

Kapcsolódó írásaink

Még nem nyílnak a strandok kapui

ĀEgyelőre várnunk kell, hogy élvezhessük a hazai fürdőkultúrát – A Magyar Fürdőszövetség szerint felelőtlenség volna újranyitni a kormányzati részletszabályok ismerete nélkül