Gazdaság

EB: Magyarországon alacsonyabb lesz a munkanélküliségi ráta, mint az EU-ban

Az Európai Bizottság idén nem vizsgálja a tagállamoknál a költségvetési szabályrendszertől való eltérést – áll többek között abban a Magyarországról szóló 2020. évi országspecifikus ajánlás-tervezetben, amelyet a Bizottság az Európai Szemeszter keretében tett közzé, tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében a pénzügyi tárca. 

EB: Magyarországon alacsonyabb lesz a munkanélküliségi ráta, mint az EU-ban
Magyarországon a munkanélküliségi ráta tavaly 3,5 százalék volt, míg az európai uniós átlag 6,8 százalék
Fotó: Pixabay

Az elfogadásra kerülő ajánlások fő célja a koronavírus-járvány szociális és gazdasági hatásainak kezeléséhez, valamint a gazdaság újraindításához és a növekedés biztosításához való hozzájárulás, emlékeztet a tárca.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a Bizottság idén - az úgynevezett általános mentesítő záradék aktiválásával összhangban – nem vizsgálja a tagállamoknál a költségvetési szabályrendszertől való eltérést, és nem ír elő számszerű elvárt költségvetési kiigazítást, hangsúlyozza a pénzügyminisztérumi közlemény, amely azt is kiemeli: a Bizottság szerint a koronavírus-járvány a munkaerőpiac és foglalkoztatás terén is jelentős mértékben érezteti majd a hatását: idén az uniós munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,7 százalékról várhatóan 9 százalékra fog nőni, majd a rákövetkező évben ismét 8 százalék körüli értékekre lehet számítani.

„A Bizottság ugyanakkor hangsúlyozza: az elmúlt évek során végbement pozitív irányú fejlődés eredményeképpen hazánk esetében a visszaesés várható mértéke számottevően kisebb. A Bizottság elismeri ezen felül a szegénység visszaszorítása terén elért magyar fejlődést, illetve méltatja az oktatás digitalizációja érdekében tett és folyamatban lévő fejlesztéseket” - emeli ki a tárca

A korábbi évekhez hasonlóan ugyanakkor megjelenik az „agresszív adótervezés” címén megalapozatlan bizottsági kifogás az adórendszert érintően, mutat rá a kommüniké.

„A Bizottság nehezményezi, hogy a magyar szabályozás alapján nem terheli forrásadó a külföldi társaságok részére kifizetett kamat-, jogdíj- és osztalékjövedelmeket. Ez a kritika azért is méltánytalan, mert az elmúlt években a külföldi beruházások túlnyomó többsége az EU-n belülről érkezett, és ezek esetében épp a közösség irányelvei követelik meg, hogy Magyarország ne vessen ki forrásadót. Az agresszív adótervezés elleni nemzetközi fellépésben hazánk nemcsak támogatta az adóelkerülés elleni európai irányelvek elfogadását, hanem minden nemzetközi fórumon rendszeresen és aktívan fellép az adóelkerülés ellen” - mutat rá a tárca.

A minisztériumi közlemény kiemeli: atervezet az idei évben sem mentes a politikai felhangoktól, azonban a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Szemeszter kizárólag gazdaságpolitikai fókuszú, konstruktív szakmai viták színtere legyen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom