Gazdaság

Program segíti az újbóli foglalkoztatást

Bértámogatást nyújt az állam azoknak a vállalkozásoknak, cégeknek, amelyek álláskereső munkavállalót vesznek fel

A kormány célja, hogy minél több munkahelyet megmentsen, és a mulkáltatókat és a munkavállalókat is támogassa.

Program segíti az újbóli foglalkoztatást
Bodó Sándor államtitkár
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Munkahelyteremtő bértámogatási programot indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a nyolcvanmilliárd forint értékű program hetvenezer ember újbóli elhelyezkedését teszi lehetővé – jelentette be tegnap Bodó Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Mint elmondta, az Orbán-terv részeként induló programban hat hónapos bértámogatást nyújtanak minden elhelyezkedő álláskereső után, ennek feltételeként további három hónapos foglalkoztatást kérnek a munkaadótól. Vagyis fél évig az állam finan­szíroz, három hónapig pedig a munkaadó. Az állam fél évig havonta bruttó kétszázezer forintot térít meg a munkavállaló bérköltségéből, ami nettó 112 ezer forintot jelent. Ez ugyanakkora összeg, mint amennyit a bértámogatási programban igénybe lehet venni – tette hozzá az államtitkár. A munkáltatónak vállalnia kell, hogy kilenc hónapig nem csökkenti a létszámot a múlt pénteki zárólétszámhoz képest.

Bodó Sándor hangsúlyozta: a kormány célja, hogy minél több munkahelyet megmentsen, illetve annyi állást hozzon létre, amennyi a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt megszűnt. György László, a tárca gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára közölte, hogy ez a program leginkább a válság sújtotta ágazatokban, így a turizmusban és a vendéglátásban dolgozóknak jelenthet segítséget.

Elmondta, hogy a veszélyhelyzet kezdete óta 936 352 embernek nyújtottak segítséget az eddig bejelentett kormányzati programok, hogy minél előbb visszataláljanak a munkaerőpiacra vagy megőrizzék munkahelyüket.

Kapcsolódó írásaink