Gazdaság

A magyar emberek akarnak és tudnak is dolgozni

„Fontos látni, hogy a mostani krízis nem egyforma mértékben sújtja a különböző ágazatokat, vannak olyan szakmák, munkakörök, amelyekre a jövőben lehet, hogy kisebb igény lesz”

A kormány törekvése korábban is az volt, hogy erősítse a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet Magyarországon. A veszélyhelyzet ezen egyáltalán nem változtatott, sőt most még szembetűnőbbé vált, hogy az innovatív ötletek, a sikeres fejlesztések mennyire hasznosak egy nemzet gazdasága és az egész társadalom szempontjából is.

A magyar emberek akarnak és tudnak is dolgozni
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára
Fotó: MH/Purger Tamás

Mintegy 6500 munkáltató igényelte már több mint 85 ezer munkavállalójának a bértámogatást, az érintett emberek fele kis- és közepes vállalkozásoknál dolgozik. Ami a területi eloszlást illeti, a legtöbb igény budapesti, Fejér és Pest megyei munkatársak támogatására érkezett. Az adatsorokból az látszik, hogy nem lankad az érdeklődés a lehetőség iránt. Ez is azt mutatja, amit az elmúlt tíz év tapasztalata: a magyar emberek akarnak és tudnak is dolgozni, fizetésből szeretnének megélni – nyilatkozta lapunknak Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára kifejtette: a kormány ezért nem is változtat az eddigi irányon. „Mindent megteszünk azért, hogy az emberek munkahelyei megmaradjanak. Amennyit a vírus mégis elpusztít, annyi helyett pedig újakat fogunk teremteni. Támogatni fogjuk azt, hogy a piaci szereplők maguk hozzanak létre új állásokat, és az állam is munkalehetőséget fog kínálni az embereknek” – jelentette ki. Mint mondta, a járványhelyzet legelejétől folyamatos kapcsolatban vannak a kamarákkal és szakmai szervezetekkel. „Ők tapasztalják meg közvetlenül és azonnal a változásokat, ezért kulcsfontosságú, hogy szoros kapcsolatban legyünk velük. Gyakorlatilag mindennapos az egyeztetés, és lehetőség szerint be is építjük a javaslataikat, meglátásaikat az egyes intézkedéseinkbe” – fejtette ki.

A miniszterhelyettes szót ejtett a kutatás-fejlesztési bértámogatásról is. „Erre azok a munkáltatók jelentkezhetnek, amelyek kutatás-fejlesztési, illetve innovációs tevékenységet is végeznek. Azért fontos külön is foglalkoznia az állanak ezzel a szektorban, mert nagyban függ tőlük, hogy hazánk milyen gyorsan tudja leküzdeni a járvány okozta válságot, és mennyire tud közép- és hosszútávon is kiemelkedő gazdasági eredményeket felmutat­ni. A korábban már hatékonyan együtt dolgozó mérnökcsapatokat nem szabad most magukra hagyni, segíteni kell őket abban, hogy továbbra is együtt tudjanak dolgozni. Eddig mintegy ötszáz cég igényelte ezt több mint nyolcezer munkatársának” – fejtette ki Schanda Tamás. Mint mondta, a kormány törekvése korábban is az volt, hogy erősítse a K+F+I tevékenységet Magyarországon. „Meggyőződésünk, hogy a jövő magyar, high-tech és zöld. A veszélyhelyzet ezen egyáltalán nem változtatott, sőt most még szembetűnőbbé vált, hogy az innovatív ötletek, a sikeres fejlesztések mennyire hasznosak egy nemzet gazdasága és az egész társadalom szempontjából is” – nyilatkozta. Példaként említette, hogy számos, a járvánnyal összefüggő kutatást támogatnak az egyetemeken, továbbá kimondottan a koronavírus okozta nehézségek elhárítását célzó ötletpályázatot is indítottak. Ennek keretében ötletekkel és projektekkel egyaránt pályázhattak, a keret pedig mintegy hatvanmillió forint volt – részletezte a miniszterhelyettes. De hogy egy valóban nagy sikert említsek az elmúlt napokból: őszre lehetővé válhat a favipiravir, a koronavírus ellen hatékonynak bizonyuló gyógyszer hazai engedélyezése és gyártása. Laboratóriumi körülmények között ugyanis már sikerült előállítani a generikus hatóanyagot – mondta.

„Fontos látnunk, hogy a mostani krízis nem egyforma mértékben sújtja a különböző ágazatokat. Vannak olyan szakmák, munkakörök, amelyekre a jövőben lehet, hogy kisebb igény lesz. Ezért is indítunk olyan programokat, amelyek abban segítik az embereket, hogy plusz tudást szerezzenek” – mondta Schanda Tamás. Példaként említette a nyolchetes, ingyenes informatikai alapozó képzést, amelyre egy hét alatt mintegy 37 ezer ember regisztrált. Ez a képzés jelenti majd több másik, magasabb szintű oktatásnak az alapját, ezért mindenkinek érdemes jelentkeznie és elvégeznie. Május 22-ig még van lehetőség feliratkozni – fejtette ki. A miniszterhelyettes arról is beszélt, hogy a későbbiekben induló képzések mellé lehetőségük lesz az embereknek egy speciális kölcsönt is felvenni. A Diákhitel Plusz e típusa 1,2 millió forintos, szabad felhasználású és kamatmentes.

Az innovatív ötletek, sikeres fejlesztések különösen felértékelődnek napjainkban
Az innovatív ötletek, sikeres fejlesztések különösen felértékelődnek napjainkban
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az ingyenes, nyolchetes képzésekre május 22-ig lehet jelentkezni

Struktúraváltó felnőttképzés indul augusztusban


A gazdaság megerősítése érdekében a munkavállalók felzárkóztatása és támogatása kiemelt kormányzati célkitűzés. Az ingyenes képzésekkel, a diplomák kiadásával és a bértámogatással erősíti a munkahelyteremtés lehetőségét, nem csak a fiatalok körében.

Egy hét alatt csaknem 37 ezren regisztráltak a munkavállalást segítő informatikai alapozó online tanfolyamra – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján vasárnap.
 

Az államtitkár elmondta, a képzésekre május 22-ig lehet jelentkezni, a nyolchetes oktatás ingyenes és az órák az egyéni igényeknek megfelelően oszthatók be – közölte a távirati iroda.
 

A tanfolyam elvégzése az előfeltétele a 2020 augusztusában induló, úgynevezett struktúraváltó felnőttképzéseknek – hangsúlyozta Schanda Tamás, hozzátéve, az ezeken részt vevők az 1,2 millió forint összegű, szabad felhasználású és kamatmentes Diákhitel Pluszt is igénybe vehetik. Jelezte, a Vali.ifka.hu weboldalon jelenleg is több mint 1100 képzés közül lehet választani, amelyek közül mintegy 240 részben vagy teljesen térítésmentes. Schanda Tamás a képzésekkel összefüggésben kiemelte a bértámogatás keretében megvalósítható egyéni fejlesztési időt és fontosnak nevezte a munkaerőpiacra még ki nem lépett fiatalokra való odafigyelést.
 

A piacképes tudás elengedhetetlen ahhoz, hogy újból megerősítsük a gazdaságot, ezért támogatjuk az embereket abban, hogy frissítsék, bővítsék ismereteiket és képességeiket – erősítette meg.
 

Az államtitkár az érettségi vizsgákra kitérve azt mondta, a fiatalok mintegy ötven tantárgyból adtak számot a tudásukról országszerte, és folyamatosan tartanak a szakmai vizsgák is.
 

Schanda Tamás a tájékoztatón kiemelten fontosnak nevezte a felsőoktatási hallgatók támogatását. A számukra létrehozott, ötszázezer forint összegű kamatmentes és szabad felhasználású Diákhitel Pluszt május elsejétől csaknem 8700-an igényelték, a visszamenőlegesen is igényelhető Diákhitel1 keretét pedig augusztustól a duplájára emelik.
 

A nyelvvizsga hiányában át nem vett diplomák kiadásáról szólva Schanda Tamás elmondta, eddig mintegy 24 ezer diplomát állítottak ki a felsőoktatási intézmények, és gőzerővel dolgoznak azon, hogy a többiek is mielőbb megkaphassák. Az online nyelvvizsgákra eddig több mint kétezren jelentkeztek, létszámuk folyamatosan bővül, a vizsgáztatásra eddig négy vizsgaközpont kapott engedélyt, közülük három tervez már májusra is vizsgákat – sorolta az ITM államtitkára. A politikus a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra kitérve arról beszélt, az aktuális adatokból az látszik, hogy Magyarország eddig jobban vette az akadályokat, mint sok más ország. Az ipari teljesítmény az Európai Unió egészében tizenkét, míg Magyarországon tíz százalékkal csökkent – fűzte hozzá. A kormány feladata, hogy annyi új munkahelyet teremtsen, amennyit a vírus elpusztít – emelte ki Schanda Tamás. 

Kapcsolódó írásaink