Gazdaság

Százezreket menthet meg az állami bértámogatás

Megjelentek olyanok, akik a veszélyhelyzet alatt jövedelemforrást keresnek addig, amíg nem folytathatják a munkát a saját szakmájukban, vállalkozásukban

A háromszázezret is megközelítheti azoknak a száma a hónap végére, akik élnek az Orbán-terv részeként meghirdetett állami bértámogatással, s ezáltal megmarad a munkahelyük – mondta lapunknak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő. A munkakeresés módja, célja is változott, vannak, akik átmeneti megoldásként teljesen más területen helyezkednek el.

Százezreket menthet meg az állami bértámogatás
Sokan álltak ideiglenesen ételfutárnak
Fotó: MH/Purger Tamás

Minden ágazatnak és minden cégnagyságnak komoly segítség a járvány idején a munkahelyvédelmi bértámogatás. Május 1-jétől igényelhető, és az első öt napban már közel 55 ezren vették igénybe. Az első héten még az igénybe vevők nagyobb része nagyvállalatok dolgozója, legtöbbjük a kereskedelemben, a feldolgozóiparban, valamint a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás területén. Úgy gondolom, a hónap végére elérheti a programban részt vevők köre a 250–300 ezer főt is – tette hozzá Szalai Piroska.

A foglalkoztatottsági adatokat ismertetve elmondta, hazánkban az első negyedévben 4,2 millióan dolgoztak az elsődleges munkaerőpiacon, azaz belföldön és nem közfoglalkoztatottként. Közülük mindössze 243 ezer fő dolgozott részmunkaidőben, azaz 36 óránál kevesebbet hetente.

A munkahelyvédelmi bértámogatást a kormány azon munkavállalók számára hozta létre, akiknek nem szűnt meg a munkaviszonyuk, de a koronavírus hatására a munkaidejüket heti 10–34 órára lecsökkentette a munkáltató, s ezáltal
a bérük is arányosan lecsökkent.

Ők a nettó bérük kieső munkaidőre jutó arányos részének hetven százalékát kaphatják kiegészítésképpen a kormányhivataltól három hónapon át úgy, hogy még egy negyedik hónapos továbbfoglalkoztatást is vállal náluk a munkáltatójuk. Maximum a nettó minimálbér kétszereséig vehető figyelembe az alapbér a támogatás számításánál, a legnagyobb támogatás havi 112 418 Ft lehet.

A programban résztvevőknek tehát a következő négy hónapban mindenképpen meg fog maradni az állásuk, amely védettség a májusban bekapcsolódók esetében legalább szeptemberig szól. Csak ezzel az egy intézkedéssel a kormány akár a foglalkoztatottak tíz százalékának is védelmet tud biztosítani.

A munkáltatók számára is komoly segítség, hogy meg tudják tartani a kiváló képességű és tapasztalt munkavállalóikat, s így biztosítható a gyors újrakezdés.

Már a márciusi hazai, uniós és amerikai statisztikák is azt mutatják, hogy a 30–40 évesek és a nők foglalkoztatotti létszáma csökkent jobban, hisz a járvány által leginkább sújtott területeken, a kereskedelemben, a vendéglátóiparban és a szálláshely-szolgáltatásban komoly számban dolgoznak nők, s nekik most több lett az otthoni feladatuk is, mivel a gyerekek valószínűleg szeptemberig otthon lesznek, a nagyszülőket óvni kell, a családok élete átszerveződött. Szalai Piroska rámutatott, a munkából kiesett nők eddig inkább az inaktívak számát növelték, s kevésbé lettek munkanélküliek.

A bértámogatás számukra is komoly segítséget tud nyújtani, hisz az átmeneti, akár őszig tartó részmunkaidős foglalkoztatással könnyebb lesz a családoknak összehangolni a családi és a munkahelyi feladatokat akár egészen az iskolakezdésig.

A munkakeresők világa is átalakult – mondta el kérdésünkre a szakértő. Sokan jelentek meg olyanok, akik a veszélyhelyzet alatt jövedelemforrást keresnek addig, amíg nem folytathatják a munkát a saját szakmájukban, vállalkozásukban. Ilyen példa a fotós, aki pár hétre vagy hónapra elment olyan étterembe futárnak, amelyik most indította el a házhoz szállítást, ha pedig ismét megtarthatók lesznek a nagyrendezvények, visszatér eredeti foglalkozásához. Az átmeneti időre vagy hosszabban szabaddá vált munkavállalók közül nagyon soknak sikerült gyorsan új munkát találni.

Úgy látom, ebben a nagyon nehéz helyzetben mindenki a saját eszközeivel teszi a dolgát – összegzett Szalai Piroska. A kormány adó- és járulékkedvezményeket, valamint bértámogatást biztosít, a munkaadók legtöbbje szervezeti átalakításokat végez azért, hogy az újrakezdéskor indulásra kész legyen, s a HR-szolgáltatók új szolgáltatásokat fejlesztenek, a startupok ingyenes felajánlásokat tesznek a kis cégek és a magánszemélyek számára.

Startupok segítő szerepben


A hagyományos állásközvetítők mellett számos új is megjelent. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány múlt évi Startup Europe Awards Hungary versenyének HR-innováció kategória mindkét nyertese, a Blue Colibri és a Talentuno is már a veszélyhelyzet kihirdetésének pillanatától online társadalmi összefogást erősítő kezdeményezést indított. Azok a magánszemélyek és vállalkozók, akik a vírus okozta válsághelyzetben veszítették el a munkájukat, kaphatnak gyorsan rövid vagy hosszú távú megélhetésükhöz segítséget tőlük. Mindkét startupnál az adatok száz százalékában a közösségtől származnak, így bárki nyugodtan hozzáadhatja saját vagy egy általa ismert cég álláshirdetését, illetve kereshet saját magának megoldást. A Blue Colibri B terv programjában már jóval több, mint húszezren regisztráltak.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink