Gazdaság

Rekordszámú pályamű érkezett az MNB érmetervezői pályázatára

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) két különböző címletű forgalmi érme emlékváltozat kibocsátásával kívánja elismerését, tiszteletét kifejezni a veszélyhelyzetben is helytálló honfitársainknak. A társadalmi összefogást erősítendő, az MNB nyilvános pályázatot hirdetett a „Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek” tematikájú 10 és 20 forintos forgalmi érme emlékváltozatok tematikai oldalának megtervezésére – tájékoztatott a magyar jegybank lapunkhoz eljuttatott közleményében. Mint írják, a nyilvános pályázatra rekordszámú, 345 pályamű érkezett. A győztes tervet a hódmezővásárhelyi Kovács Krisztina készítette, melynek fókuszában a névtelen hősök szív alakba foglalt, sematikus ábrázolása jelenik meg.

Rekordszámú pályamű érkezett az MNB érmetervezői pályázatára
A lakossági megtakarítási ráta tartósan magasan alakul
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az elmúlt hetekben a Magyarországot is elért koronavírus járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet vállaló honfitársaink (többek között egészségügyi-, kereskedelmi-, köztisztasági-, logisztikai területen dolgozók) áldozatos munkájának elismerése és az irántuk érzett tisztelet kifejezéseként az MNB a 10 és 20 Ft-os forgalmi érmék emlékváltozatát bocsátja ki a Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek tematikában – áll a közleményben.

Kiemelik, a 2-2 millió példányban forgalomba kerülő új érmékkel várhatóan július folyamán találkozhat először a nagyközönség. A 10 és 20 forintos forgalmi érmék névértékes oldala, valamint az érmék pereme (recézettsége) változatlan formában jelenik meg, míg (közös éremképpel megjelenő) tematikai oldaluk megtervezésére az MNB április 18. és május 10. között nyilvános pályázatot hirdetett.

A jegybanki kezdeményezés népszerűségét, pozitív fogadtatását és széleskörű mozgósító hatását mutatja, hogy a leadási határidőre rekordszámú, összesen 345 darab pályázat érkezett az ország egész területéről – gyermekek, amatőr és profi tervezők nyújtották be grafikai terveiket. Szakmai szempontok figyelembevételével a zsűri konszenzusos véleménye alapján a három legsikeresebb pályázatot a kiírásban foglaltak szerint díjazza az MNB.

Kovács Krisztina küldte be a győztes pályaművet
Kovács Krisztina küldte be a győztes pályaművet
Fotó: MNB

Az első helyezett 400 000 Ft díjazásban részesül, valamint a győztes grafikai terv kerül megvalósításra az összesen 2-2 millió példányban forgalomba kerülő 10 és 20 Ft-os forgalmi érmék emlékváltozatán. A második helyezett jutalma 200 000 Ft, a harmadik helyezetté pedig 100 000 Ft.

Hozzáteszik, hogy bár a pályázati kiírásban eredetileg nem szerepelt, de a nagy érdeklődésre és a számos színvonalas pályázati anyagra való tekintettel a szakmai zsűri döntése alapján további két grafikai tervet jutalmaz az MNB tervenként 75 000 Ft különdíjjal. 2/3 Az MNB szakmai zsűrijének döntése alapján az alábbi grafikai tervek kerültek díjazásra:

KOVÁCS KRISZTINA KÜLDTE BE A GYŐZTES PÁLYAMŰVET 

A zsűri véleménye szerint a győztes grafikai terv tükrözi leginkább a kibocsátói szándékot, komplexen, ugyanakkor közérthető módon jeleníti meg a veszélyhelyzet kihívásaival szembe néző, különböző foglalkozású embereket. A szív formába foglalt sematikus alakok méltón reprezentálják mindannyiunk háláját, a megbecsülést, elismerést és az összefogást.

Kapcsolódó írásaink