Gazdaság

Már igényelhetőek a Széchenyi Kártya Program új termékei

A hazai kis- és középvállalkozások támogatása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakmai támogatása mellett május 15-től igényelhető négy új, speciálisan a válsághelyzetre kialakított Széchenyi Kártya-konstrukció.

Már igényelhetőek  a Széchenyi Kártya Program új termékei
A Széchenyi Kártya Program konstrukcióit hosszas egyeztetéseket követően alakították ki
Fotó: MH

„Egy globális méretű járvány mindig váratlan kihívás elé állítja a döntéshozókat és a gazdasági szereplőket. Magyarország azonban a régióban elsőként, már március eleje óta heti egyeztetést folytat a vállalkozói kamarákkal és szövetségekkel, a szektort érintő kihívások feltérképezése érdekében. A Széchenyi Kártya Program konstrukciói a kamarai egyeztetések, valamint a több mint 17.000 vállalkozó által kitöltött kérdőív tapasztalatai alapján kerültek kialakításra, így hisszük, hogy ténylegesen hozzájárulnak a vállalati működés folytatásához, a munkavállalók megtartásához, valamint a hatékonyság növekedéséhez" - mondta el György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, a Széchenyi Kártya Program kidolgozásának szakmai vezetője.

„A már 18 éve működő Széchenyi Kártya Program elsődleges célja a vállalkozások finanszírozási igényeihez alkalmazkodó támogatott pénzügyi megoldások biztosítása. Ennek megfelelően az új hitelek a hazai mikro-, kis-, és középvállalatok számára biztosítanak, kedvezményes feltételek és kiemelt állami támogatás mellett, gyorsan és könnyen elérhető finanszírozási forrásokat" - emelte ki az államtitkár.

"A Széchenyi Kártya Program új hitelei a vállalkozások, a kamarák és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége megkérdezése alapján azonosított négy fő kihívásra nyújtanak megoldást" - hangsúlyozta Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. Az új hitelek célzott módon biztosítják a vállalati működés fenntartásához szükséges forrásokat, segítik a cégek likviditását, munkavállalóik megtartását, lehetővé teszik beruházásaik finanszírozását, továbbá segítenek a veszélyhelyzet lejártát követő időszakra a normál üzletmenet visszaállításában, a működés újraindításában, és a jövőbeli növekedés lehetőségének biztosításában.

Az egyes hiteltermékeket tekintve:

* Széchenyi Kártya Folyószámlahitel PLUSZ a napi működési költségekre,

* Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel a munkahelyek megőrzésére,

* Széchenyi Likviditási Hitel a vállalkozás működtetésére alkalmas forgóeszközhitel beszerzésekre,

* Széchenyi Beruházási Hitel PLUSZ a beruházások finanszírozására nyújt lehetőséget.

A Széchenyi Kártya Program új hitelei :

* 1 millió forinttól, 100 millió forinton keresztül, akár 1 milliárd forint hitelösszegig,

* gyorsan, a lehető legrövidebb hozzáféréssel,

* a vállalkozók igényeit és helyzetét alapul véve kialakított igénylési feltételek szerint,

* teljes futamidő alatt fix kamattal - a Széchenyi Folyószámlahitel Plusz és Munkahelymegtartó Hitel esetében évi FIX 0,1 százalék, a Likviditási Hitel esetében évi FIX 0,2 százalék, a Beruházási Hitel Plusz tekintetében évi FIX 0,5 százalékos kamatszinten,

* kamatfizetésre a legtöbb hiteltípus esetén 2020. évben türelmi idővel,

* a forgóeszközhitelek tőketörlesztésére akár 9 havi, míg a beruházási hitelre akár 24 havi türelmi idő is adható,

* akár ingatlan fedezet nélkül is igényelhetők.

Az új, többlettámogatott Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukciók május 15-tól elérhetők országszerte a Széchenyi Kártya Program eddigi hiteleihez hasonlóan a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének és a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiban. További információ: www.kavosz.hu; www.vali.ifka.hu oldalakon.

Kapcsolódó írásaink