Gazdaság

Így marad több pénz a kisvállalkozásoknál

A koronavírus-járvány következtében világszerte lelassult a gazdaság, leállt a turizmus, és munkahelyek szűntek meg. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. a magyar kormány által bemutatott gazdaságvédelmi akcióterv elemeit elemezte és értékelte mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban.

Így marad több pénz a kisvállalkozásoknál
Az adókönnyítések megközelítőleg 200 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál és a családoknál (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Magyarország kormánya az elsők között, március 18-án jelentette be első gazdasági mentőcsomagját. A kormányzat és a jegybank együttesen idén és a következő években a 2019-es GDP 8-20 százalékával egyenértékű, több mint 9000 milliárd forintot biztosít a gazdaság megvédésére. Ennek az intézkedéscsomagnak követjük az útját, elemzésekben és értékelésekben.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv második szakaszában bejelentett 5 program közül az egyik a vállalatok finanszírozására fókuszál.

A Pénzügyminisztérium számításai szerint a kisvállalkozókra vonatkozó adókönnyítések megközelítőleg 200 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál és a családoknál.

Július 1-jétől újabb két százalékponttal, 17,5-ről 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, ez fél év alatt mintegy 160 milliárd forint megtakarítást jelent a vállalkozásoknak.

Mintegy 600 ezer cégnek és szervezetnek elég szeptember 30-ig benyújtani beszámolóját, valamint bevallani, illetve befizetni a társasági adót és a helyi iparűzési adót. A határidő eltolása adókönnyítést és likviditási segítséget is jelent - írják.

A munkavállalókat segíti az az intézkedés is, amelynek értelmében a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók helyett a munkáltató kifizeti az egészségügyi szolgáltatásokra feljogosító járulékokat.  A munkavállaló május 1-jétől a munkáltatónak kell megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amelynek összege havi 7710 forint - áll az elemzésben.

További kedvezmény, hogy a vállalkozások adókönnyítést kérhetnek bármelyik adó esetében, ha  a járványhelyzet miatt kerültek nehéz helyzetbe. Ennek mértéke vállalkozásonként elérheti az 5 millió forintot. Kérhetnek a vállalkozások 5 millió forintos adótartozásig minden adófajta esetében 12 havi részletfizetést, vagy hat havi pótlékmentes fizetési halasztást - teszi hozzá a Századvég.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom