Gazdaság

Csattanós uniós válasz a korrupciós vádakra

A jelentés egyértelműen kimondja, hogy Magyarországgal kapcsolatban a 2010 előtti időszakban gyökerező, rendszerszintű pénzügyi visszaélések jelentik a legfőbb problémát

Az Európai Bizottság zárszámadási jelentése fordulatot jelent az Orbán-kormánnyal szemben folyamatosan hangoztatott korrupciós vádaskodásokat illetően. A tegnapi plenáris ülésen elfogadott ellenőrzési jelentésben az áll, hogy 2018-ban még mindig a szocialista–liberális kormányzás súlyos korrupciós ügyei és visszaélései jelentették a legfőbb problémát Magyarország esetében.

Csattanós uniós válasz a korrupciós vádakra
Deutsch Tamás: A szocialista–liberális kormányzás idején jelent meg a korrupció
Fotó: Európai Parlament

Az Európai Parlament (EP) tegnapi videókonferencia formájában megtartott ülésén szavazott a 2018-as pénzügyi évre vonatkozó zárszámadási jelentésekről Brüsszelben. A mentesítési eljárás az Európai Parlament pénzügyi ellenőrzési eszköze, mellyel egyrészt vizsgálja az uniós intézmények szabályos működését, másrészt ellenőrzi az Európai Unió költségvetése végrehajtásának és felhasználásának hatékonyságát és törvényességét. Az Európai Számvevőszék által elvégzett vizsgálatot követően az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) illetékes az ellenőrzést lefolytatni, melynek alelnöke Deutsch Tamás, egyúttal az EP zárszámadási jelentésének néppárti felelőse is.

A mentesítési eljárást a zárszámadási jelentések plenáris elfogadása zárja le. Az Európai Bizottság elfogadott zárszámadási jelentése fordulatot jelent az Orbán-kormánnyal szemben folyamatosan hangoztatott korrupciós vádaskodásokat illetően. A jelentés egyértelműen kimondja, hogy Magyarországgal kapcsolatban a 2010 előtti időszakban gyökerező pénzügyi visszaélések és korrupciós ügyek jelentik a legfőbb problémát. A jelentés megállapítja, hogy a 2010 előtti szocialista–liberális kormányzás idejére vezethető vissza a rendszerszintű problémák megjelenése. A szabálytalanságok, visszaélések kiugró növekedése is 2007-től erősödött, a közbeszer­zési eljárásokban az összeférhetetlenség ellenőrzésének rendszerszintű hiányát állapította meg a jelentés, mind a strukturális, mind a mezőgazdasági alapok esetében – mondta el Deutsch Tamás a parlamenti szavazások kapcsán.

Az EP tegnapi ülésén elfogadott ellenőrzési jelentésben az áll, hogy 2018-ban még mindig a szocialista–liberális kormányzás súlyos korrupciós ügyei és visszaélései jelentették a legfőbb problémát hazánk esetében. A zárszámadás szerint az Orbán-kormány vállalt kötelezettséget arra, hogy orvosolja a helyzetet, beleértve egy könyvvizsgáló cég megbízását a közbeszerzési eljárások felülvizsgálatára – tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom