Gazdaság

Bértámogatással a kölcsönzött munkaerő is megmenthető

Érdemes megtartani a nem saját állományú munkavállalókat is, mert az újraindulásnál az elsők között számíthatnak erre a dolgozói állományra a cégek

A kölcsönzött munkaerő jelentős hányadát megmentheti az állami bértámogatás, amelyet a kölcsönző és a foglalkoztató cégnek együttesen érdemes igényelni – mondta lapunknak Juhász Csongor, a Pro­human ügyvezető igazgatója.

Bértámogatással a kölcsönzött munkaerő is megmenthető
Az újbóli elhelyez(ked)és gyorsasága a munkavállaló rugalmasságától is függ
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A kormány még időben felismerte, hogy szükség van a bértámogatás kiterjesztésére, a tervezettként elbocsátani kívánt, jelenleg többnyire inaktív állományban lévő kölcsönzött munkaerő akár tíz-húsz százalékát is megmentheti az intézkedés – mondta lapunknak Juhász Csongor, a Prohuman munkaerő-kölcsönző cég ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a mentőövvel sokan tudnak élni, főleg azok, akik felismerik, hogy érdemes megtartani a kölcsönzött munkavállalókat is, hiszen képzésükbe, betanításukba sok energiát fektettek, és az újraindulásnál az elsők között számíthatnak ezekre a dolgozókra.

Rámutatott, a munkaerő-kölcsönzők jelentős terhet vesznek le a kölcsönbe vevő cégek válláról a teljes folyamat adminisztrációjának átvállalásával, beleértve a teljes igénylési folyamatot, a benyújtást, az egyeztetést, a kapcsolattartást a hatósággal és a szakértői tanácsadást is a cégek és a munkavállalók felé. Ezzel a háttérmunkával, közösen a kölcsönzöttek foglalkoztatását vállaló cégekkel, sok munkahelyet menthetnek meg.

Kitért arra is, hogy kölcsönzött munkavállalók esetén mindenképp a kölcsönbe vevővel együttesen reális a bértámogatás igénylése. A munkaerő-kölcsönzés sajátossága, hogy a megbízó cég dönt arról, hogy egy-egy dolgozót állományban tart-e vagy sem. Emellett az is fontos ismérve, hogy nagyon gyorsan lehet segíteni és munkába állítani dolgozókat, mert több száz céggel vannak kapcsolatban – magyarázta Juhász Csongor. Azaz ha valakinek egy adott vállalatnál megszűnik a munkája, elképzelhető, hogy akár másnap munkát tudnak számára kínálni egy másik cégnél.

Az újbóli elhelyez(ked)és gyorsasága ugyanakkor a munkavállaló rugalmasságától is függ, hiszen a jelenlegi helyzetben elképzelhető, hogy egy új területen, lakhelyétől távolabb tudnak munkát kínálni számára, amennyiben hajlandó ezen a téren kompromisszumokat kötni, nagyobb lehetősége van a gyors munkába állásra. A folyamatos egyeztetések célja, hogy minél több munkavállalót tudjanak elhelyezni a legrövidebb időn belül.

Juhász Csongor szerint iparági szinten harminc százalék is lehet a felszabaduló munkaerő mértéke. Ők eddig a náluk felszabaduló munkaerő negyedének találtak már új állást. Hozzátette, a korábbi válság tapasztalatai alapján azt látják, hogy a munkaerő-kölcsönzés rugalmas alapot jelenthet az újraerősödéshez – ők pedig a cégek igényei­nek naprakész ismeretében gyorsan tudnak reagálni. Ezért már a kilábalási időszakra készülnek, hogy segíteni tudják partnereiket minél több képzett munkaerő biztosításával. Már látnak pozitív jeleket is például az újrainduló ipari területeken és nemcsak itthon, de Európa más orszá­gaiban is.

Kapcsolódó írásaink