Gazdaság

Népszerűek az alacsony hiteldíjmutatójú kölcsönök

Az új termékként meghirdetett hitelek vonzók, azonban a veszélyeztetett ágazatokban dolgozó igénylők esetén néhány bank adóstárs bevonását kérheti

Élénken tartják, sőt növelték is a hitelfelvételi kedvet az 5,9 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (THM) meghirdetett új konstrukciók. Jelzáloghitelek esetén bár nincsen teljes egészében online ügyintézés, egyszerűsödtek az eljárási rendek.

Népszerűek az alacsony hiteldíjmutatójú kölcsönök
Egyik felhasználási cél az online oktatás miatti áruvásárlás
Fotó: MH/Purger Tamás

Mind jelzálog-, mind személyi kölcsönök tekintetében növekedtek a Money.hu-ra érkezett érdeklődések, főleg március 18. után – válaszolta lapunk megkeresésére Radimeczky Géza, a Money.hu ügyvezetője. Kifejtette, az érdeklődők nagy hányada a kedvezményes THM-ű személyi kölcsönt kereste az első időszakban, a hitelfelvétel célja a megváltozott helyzetre való reakció volt. Az online oktatás miatti áruvásárlást (például laptop, táblagép) fedezték volna, illetve tartalékot akartak a hitelfelvevők személyi kölcsönből képezni, a banki feltételrendszerek viszont azonnal szigorodtak a megváltozott helyzethez. A pénzintézetek kockázatkezelési területei a veszélyeztetett szektorokból származó jövedelmet nem fogadják el, a minimális jövedelmi sávot pedig mindegyik bank emelte, általánosságban nettó százötvenezer forint bankszámlára érkező jövedelmet írnak elő – mutatott rá Radimeczky Géza. Így fordulhat elő, hogy az 5,9 százalékos THM-ű kölcsönök népszerűek, a banki kockázati feltételeket csak kevés igénylő tudja teljesíteni. Ezeknek a személyi kölcsönöknek nem ingatlanvásárlás a céljuk, maximális összeghatár: ötmillió forint. Radimeczky Géza hozzátette, ingatlanok esetében a nem sürgős vásárlásokat általában halasztják az ügyfelek, reménykedve, hogy az árak csökkennek.

Jelzáloghitelek esetén egyszerűsödtek az eljárási rendek, ami a hitelközvetítőkre plusz feladatokat hárít, de érdemben még egyik banknál sincsen teljes online folyamat. A közvetítőkkel továbbra is minimum egyszer, illetve a bankokkal is szerződéskötéskor találkozni kell. Több pénzintézet is fontolgatja a videóazonosítás lehetőségét, jelzáloghitelek esetében is. A Money.hu-n keresztül hitelt felvenni szándékozók száma februárról áprilisra majdnem a duplájára nőtt, azonban az ügyvezető szerint a piaci változásokat inkább az a mutató szemlélteti, hogy márciusról áprilisra majdnem húsz százalékkal nőtt a hitelt igénylők száma.

Több esetben pluszfeltételeket szabhatnak a pénzintézetek
 

Személyi kölcsönöknél adóstárs bevonását kérik idegenforgalom, vendéglátás, turizmus, szálláshely-szolgáltatás esetében. Olyan iparágaknál is, ahol az ellátási lánc veszélyeztetve van, és/vagy ez a sajtóból kiderül, az egyik ilyen az autógyártás. Ez a feltétel vonatkozik még az alkotó, művészeti, szórakoztató tevékenység, munkaerőpiaci szolgáltatás, gépkocsi kölcsönzés, légi szállítás, vízi szállítás, gépjármű-kereskedelem, valamint a sport, szórakoztató- és szabadidős tevékenység munkaköreiben dolgozókra is. A pénzintézetek az egyéb személyi szolgáltatások területe, a külföldi jövedelem, a sofőrszolgálati munkavégzés, és a vagyonvédelmi munkakörben dolgozó igénylő mellé is kérhetnek adóstársat, de igaz ez a taxisokra, valamint néhány bank esetén az építőipari dolgozókra is.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink