Gazdaság

A modernizált számvevőszék tavaly is eredményesen látta el feladatát

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2019-ben is teljesítette a törvényekben előírt feladatait, eredményesen és célszerűen gazdálkodott a rábízott közpénzekkel - hangsúlyozta Domokos László, az ÁSZ elnöke a szervezet tavalyi tevékenységéről szóló tájékoztatóban, amelyet elektronikusan nyújtott be az Országgyűlésnek.

A modernizált számvevőszék tavaly is eredményesen látta el feladatát
Az elmúlt tíz évben az ÁSZ teljesen megújította szervezetét és módszertanát
Fotó: MH

A szerdán közzétett tájékoztatás szerint az ÁSZ mintegy 1350-re növelte az ellenőrzött szervezetek számát, ez több mint 60 százalékkal haladja meg az előző évit. A technológiai és módszertani fejlesztések eredményeképpen a számvevőszék teljesen átállt a digitális ellenőrzésre, a kialakított digitalizáción alapuló munkakörnyezet a koronavírus-járvány időszakában is biztosítja, hogy betöltse szerepét, az Országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerveként.

Domokos László kiemelte: az elmúlt tíz évben az ÁSZ teljesen megújította szervezetét és módszertanát. Az új, digitális alapokra helyezett monitoring típusú ellenőrzések egyrészt lehetővé teszik, hogy az ÁSZ a feladataihoz leginkább illeszkedő audit-típusú ellenőrzéseket végezzen, másrészt az új ellenőrzési módszerekkel egyszerre akár több száz szervezet egyidejű ellenőrzésére is képessé vált az ÁSZ. A digitalizációra alapozott, monitoring típusú ellenőrzések a korábbinál sokkal kevésbé terhelik az ellenőrzött szervezeteket.

A számvevőszék tavaly mintegy 800 települési önkormányzat gazdálkodását és pénzügyi kockázatait értékelte.

Az Országgyűlésnek benyújtott tájékoztató szerint tavaly 254 számvevőszéki jelentést hoztak nyilvánosságra és 32 elemzést készítettek. Ezek olyan kiemelt gazdasági és társadalmi területeket érintettek, mint a központi költségvetés, az államadósság-csökkentés, az áfa beszedése, a korrupció megelőzése, a foglalkoztatás és munkahelyteremtés, az egészségügy, a családtámogatás, a gyermekvédelem, a klímaváltozás, a helyközi közlekedés, az állami és önkormányzati vállalatok gazdálkodása és integritása, valamint az alapítványok gazdálkodása.

Az ÁSZ nemcsak összegző elemzésekkel, tanulmányokkal, hanem öntesztekkel, oktatási-képzési programokkal, valamint széleskörű tudásmegosztással is támogatja az ellenőrzött szervezeteket, járul hozzá a közpénzügyek fejlesztéséhez.

Az előző évekhez hasonlóan az idén is tettek konkrét felvetéseket az Országgyűlésnek a felelős közpénzügyi gazdálkodás további fejlesztése érdekében. Ezek a felvetések olyan területeket érintenek, mint a közpénzügyi ellenőrzési rendszerek közötti koordináció erősítése, a digitalizáció terjesztése az államigazgatásban, az állami beruházások szabályozási környezetének megerősítése, az állami vagyongazdálkodás fejlesztése, a tartalékképzés fontossága a központi költségvetésben, az önkormányzatok integritásának, korrupció elleni védettségének fejlesztése, a teljesítménymérés elterjesztése a közszféra szervezetei között és a köztestületek működésének felülvizsgálata.

Domokos László a tájékoztatóban arra is kitért, hogy 2020 a történelmi vonatkozása miatt különleges az ÁSZ számára. Idén 150 éve, hogy megkezdte működését az első önálló magyar Állami Számvevőszék, illetve 30 éve, hogy újraindult a független számvevőszéki ellenőrzés Magyarországon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom