Gazdaság

Milliárdok a kis- és középvállalkozásoknak

A gazdaságvédelmi akcióterv második szakaszában bejelentett 5 program közül az egyik a vállalatok finanszírozására fókuszál, kamat- és garanciatámogatott hitelek formájában 2000 milliárd forintos keretösszeggel. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. keddi közleménye kiemeli, hogy a kkv-knak egyszerre több bankot is érdemes megkeresniük hiteligényükkel, hogy minél gyorsabban, minél alacsonyabb kamat és minél kedvezőbb feltételek mellett jussanak forráshoz.

Milliárdok a kis- és középvállalkozásoknak
Az MNB elindította 1500 milliárd forintos keretösszeggel az nhp hajrá programot, amely biztosítja a kkv-szektor számára szükséges forrásokat
Fotó: Pexels

Felidézik: a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítése érdekében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó intézkedéseket hozott, ezek a lépések együttesen 3000 milliárd forint összegű forrást biztosítanak a gazdasági szereplőknek, amely eléri a magyar GDP 6 százalékát.

Az MNB többek között elindította 1500 milliárd forintos keretösszeggel az nhp hajrá programot, amely biztosítja a kkv-szektor számára szükséges forrásokat. Az nhp az elmúlt 7 évben közel 50 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás számára biztosított kedvező és kiszámítható kamatozású forrást, ezáltal kiemelkedő szerepet játszott a kkv-szektor hitelezésének beindításában és felfuttatásában.

Az új konstrukció legfontosabb paraméterei, így a kamat mértéke (legfeljebb 2,5 százalék) és a lebonyolítás módja megegyeznek az nhp korábbi szakaszaival és a megszűnő nhp fix konstrukcióval. A program keretében továbbra is igényelhető beruházási hitel - ideértve a lízinget is -, azonban a felhasználási kör kibővült a korábbiakhoz képest.

Használt tárgyi eszköz beszerzésére, korszerűsítésre, fejlesztésre, munkabér finanszírozásra, hitelkiváltásra, forgóeszköz-finanszírozásra, cégvásárlás finanszírozásra is igényelhető. Emellett a maximális futamidő 20 év lett, ami az elhúzódó és lassabban megtérülő beruházások finanszírozását is lehetővé teszi. Tekintettel a beruházások esetlegesen hosszabbra nyúló kivitelezési idejére, a hitelek lehívására a szerződéskötést követő 3 éven belül van lehetőség, ami további könnyítést jelent az nhp korábbi szakaszaihoz képest - írták.

Egyszerre több bankot is érdemes megkeresniük a cégeknek hiteligényükkel
Egyszerre több bankot is érdemes megkeresniük a cégeknek hiteligényükkel
Fotó: Századvég Gazdaságkutató

A Századvég közölte: a minimális hitelösszeg 1 millió forintra csökkent, így a mikrovállalkozások forráshoz jutásában továbbra is fontos szerepet tölthet be a program. Míg a 20 milliárd forintban megállapított maximális hitelösszeg a kkv-szektor nagyobb szereplőinek jelenthet segítséget.

Annak érdekében, hogy az ügyfelek minél hamarabb forráshoz jussanak, a pénzügyi intézményeknek a hitelbírálati döntést az ehhez szükséges információk rendelkezésre állását követő 14 napon belül kell meghozniuk - hívta fel a figyelmet a Századvég.

Kapcsolódó írásaink