Gazdaság

A jövő magyar és high-tech

A járvány miatt nehéz helyzetbe került ágazatokban a munka nélkül maradók számára az államilag támogatott digitális képzés lehetőséget nyújthat az újbóli elhelyezkedésre

A munkahelyek védelme érdekében ingyenes digitális alapképzést indít a az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), ennek alapján pedig augusztusban további informatikai átképzések kezdődnek.

A jövő magyar és high-tech
György László: A képzést a munkahelyek megőrzése, illetve az állásukat elvesztők számára az újrakezdés lehetőségének megteremtése érdekében indítja a szaktárca
Fotó: MH/Purger Tamás

Az Orbán-terv részeként államilag támogatott, nyolchetes ingyenes digitális alapképzést indít május 25-én az ITM, amire bárki jelentkezhet, aki betöltötte a 18. életévét, és rendelkezik számítógéppel – közölte tegnap György László, az ITM gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára.

A képzést a munkahelyek megőrzése, illetve az állásukat elvesztők számára az újrakezdés lehetőségének megteremtése érdekében indítja a szaktárca. Az igényeket május 22-ig az Újratervezes.nive.hu vagy a www.vali.ifka.hu web­oldalon lehet beadni. Mint közölte, eddig is sokan érdeklődtek a felnőttképzési programok iránt, de a koronavírus-járvány eddig nem tapasztalt kihívások elé állította a gazdaságot, ahol felértékelődik az informatika és a számítástechnika szerepe, illetve a képzettséget igénylő munkahelyeké is. A válság olyan fontos ágazatokat hozott nehéz helyzetbe, mint például a turizmus és a vendéglátás, így ez a program azoknak biztosít lehetőséget, akik munka nélkül maradtak, és más területen kívánnak elhelyezkedni.

Az államtitkár hangsúlyozta: a jövő magyar, high-tech és zöld, ezekkel az informatikai képzésekkel az európai országok körében egyedülálló módon nagy lépést teszünk, mert lényeges, hogy a magyar munkavállalók milyen tudással rendelkeznek. György László elmondta, hogy az elsajátított ismeretek birtokában a koronavírus-járvány miatt az állásukat elvesztők, vagy akik látnak lehetőséget az informatikában, augusztustól további digitalizációs átképzéseken vehetnek részt. A májusban kezdődő nyolchetes tanfolyamokon alapvető digitális tudást lehet megszerezni, így például megismerhető a felhőalapú információátadás, a Windows rendszer, vagy akár honlapot is létre tudnak hozni a résztvevők. Ez elsősorban a kisebb cégeknek lehet előnyös.

Újraindultak a közlekedési vizsgák
 

Pest megye és Budapest kivételével az országban tegnap újraindultak a közlekedési vizsgák. A leendő járművezetők csökkentett létszámban, kizárólag védőfelszerelésben jelenhettek meg a vizsgákon. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: az első napon az ország tizenhárom megyéjében, húsz vizsgahelyszínen mintegy háromszáznegyven jelentkező tehetett számítógépes elméleti vizsgát. Ezen felül csaknem százan ültek személyautóba vagy motorkerékpárra, hogy a gyakorlati feladatok sikeres megoldásával megszerezzék vezetői engedélyüket. A héten az eddig kiadott időpontok alapján újabb háromezer vizsgázót várnak további újranyíló helyszínekre is – írta tegnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium.
(HG)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom